Geenitesti kokemuksia juttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Nordic Genexin kanssa. Jutun lopussa etu lukijoille: Lisämooduli veloituksetta.
Olen ollut pitkään kiinnostunut kehon toimintojen ja vitamiinitasojen mittaamisesta. Geenitestin olen aiemmin tehnyt MyHeritage sukuselvityspalveluun. Nyt pääsin tutustumaan geeneihini hyvinvoinnin näkökulmasta kotimaisen Nordic Genexin geenitestin avulla.
Geenitesti kokemuksia – Nordic Genex kotimainen geenitesti
Nordic Genexin hyvinvointiin liittyvät geenitestit kattavat tärkeimmät geenit ja osa-alueet, jotka liittyvät terveyteen, hormoniaineenvaihduntaan ja ihon terveyteen. Geenitestien analysoimisen taustalla on yli 1000 tutkimusraporttia.
Mikä on geeni?
Geenit ovat DNA-segmenttejä, jotka sisältävät ohjeita, joita kehosi tarvitsee valmistaakseen tuhansia elintärkeitä proteiineja. Jokainen geeni koostuu lukuisista neljän kirjaimen (emäksen) yhdistelmistä (A, T, C, G), jotka muodostavat geneettisen koodisi. Olet saanut geeniperimäsi syntyessäsi ja se ei muutu elämäsi aikana. Geeneihin ei voida vaikuttaa, mutta niiden ilmentymään voivat vaikuttaa ikä, elintavat ja ympäristö, jolloin puhutaan epigenetiikasta.
Geenitesti kokemuksia – Miten geenitesti tehdään?
Sain postissa kotiin kuljetettuna pienen laatikon, joka sisälsi ohjeet ja välineet geenitestin tekoon. Geenejä tutkitaan syljen avulla. Tässä testissä sylkeä piti saada purkkiin tietty määrä.
Näyte piti antaa siten, että ei ollut pessyt hampaita tai syönyt puoleen tuntiin. Helpoin on antaa näyte siis heti aamulla herättyään. Laitoin näytteen samassa paketissa takaisin ja sain testitulokset lataamalla ne Nordic Genexin palvelimelta kolmen viikon päästä. Raportti käytiin asiantuntijan kanssa puhelimitse läpi ja aikaa siihen meni noin 1,5 tuntia.
Selkeä ja käytännönläheinen raportti
Geenitestin analyysin tuloksena saa käyttöönsä selkeän ja käytännönläheisen 31-sivuisen raportin suosituksineen, joita voit toteuttaa arjessasi helposti. Raportissa on geenivariaatioiden tulkitsemista helpottamaan tehty ”liikennevalo”-pohjainen värikoodaus. Geenivariaatio on merkitty värillä silloin, kun siihen on hyvä kiinnittää huomiota.
Geenitestit kertovat geneettisen profiilin, jonka olet perinyt vanhemmiltasi. Geeniperimä ei muutu, joten geenitestin voi tehdä missä elämäntilanteessa tahansa.
Hyvinvointi geenitestissä ei ole mukana ns. vakavien sairauksien geenejä. Tässä geenitestissä tarkastellaan ituradan geenejä, jotka perimme vanhemmilta eivätkä ne muutu elinaikanamme. Somaattiset geenit voivat muuttua, mutta tässä testissä ei tutkita niitä. Omilla elintavoilla ja ympäristötekijöillä voidaan vaikuttaa aktivoituuko riskitekijät vai eivät.
Kotimaisesta geenitestistä saat vastauksia hyvinvointiisi ja suorituskykysi parantamiseen.
Mikä aktivoi riskitekijät?
Epäterveellinen ravinto, stressi, kova fyysinen rasitus ja ympäristötekijät voivat laukaista perimässä olevia riskitekijöitä. Geenitestiä lukiessa on syytä katsoa kokonaisuuksia yhden riskitekijäksi luettavan geenivariaation sijaan. On myös syytä huomioida, että vaikka tuloksissa olisi useampiakin ns. epäedullisia geenivariaatioita, ne voivat vaikuttaa suuremmalla todennäköisyydellä silloin kun kyseisellä henkilöllä on näitä yllä mainitsemiani tekijöitä elämässään. ”Huonoilla korteillakin voi pelata hyvin” eli hyvillä elämäntavoilla voi kompensoida geeniperimässä tulleita haasteita.
DNA-testi kokemuksia – Huomioita omista tuloksistani
Tässä osiossa käyn läpi testin eri osioita lyhyesti. Nostan seuraavassa esiin muutamia asioita, joita minun on hyvä huomioida.
Metylaatio on yksi testin tärkeimpiä osa-alueita
Metylaatio liittyy erityisesti B-vitamiiniaineenvaihduntaan, joka on tärkeässä roolissa DNA:n korjauksessa ja uusiutumisessa. Omalta osaltani minulla voi olla enemmän haasteita B-vitamiinin imeytymiselle ravinnosta ja tämä voi lisätä riskiä B12-vitamiinin puutokselle. Viime vuosina olen mittauttanut säännöllisesti B12-vitamiinia ja käytän päivittäin sitä lisäravinteena. B12 vitamiinit ovat olleet viitearvoissa. B12-vitamiinin olisi hyvä olla luonnollisessa muodossa, jotta keho voi optimaalisesti hyödyntää sitä.
Detoksifikaatio
Detoksifikaatio-osio testissä liittyy kehon ja varsinkin maksan puhdistustoimintaan. Esimerkiksi keltaisuus, mustelmataipumus, kutina sekä nesteiden kertyminen vatsaonteloon voivat olla oireita maksan toiminnan häiriöistä. Jos maksa-arvot ovat yli viitteiden, on maksassa jo tapahtunut jotain. Jos haluaa tehdä helpon detoxin, esim. sokerin ja alkoholin minimoiminen tukee maksan toimintaa. Myös lääkkeet ja runsas lisäravinteiden käyttö voivat kuormittaa maksaa.
Minulla on esim. geenideleetio GSTM1-geenissä eli kyseisen geenin tuottama maksaentsyymi puuttuu. Tämä voi lisätä herkkyyttä kemikaaleille, astmalle ja muille hengitystieinfektioille sekä oksidatiiviselle stressille.
Antioksidanttien merkitys on siis ensiarvoisen tärkeää minulle. Käytän päivittäin Xtend monivitamiinifytoravinnetta tukemaan tätä asiaa. Ravinnon osalta suositellaan runsaasti vihanneksia, omenoita ja marjoja. Erityisesti suositellaan sipulia ja kaaleja, joista pidänkin. Aion jatkossa kiinnittää aiempaa enemmän huomioita niiden saantiin.
Tulehdustekijät
Tulehdustekijät-osiossa käydään läpi alttiuksia tulehduksille. Tulehdus eli inflammaatio on kehossa täysin normaali immuuni- eli puolustusreaktio ja olennainen osa kudosten paranemisessa. Sytokiinit eli tulehdusvälittäjäaineet ovat olennaisessa roolissa tulehduksissa ja useat geenit vaikuttavat niihin.
Kun tulehdustekijöiden säätelyjärjestelmän toiminta ei ole riittävän herkkä, sillä on vaikutus tulehduksen voimakkuuteen ja kestoon. Tällöin ravinnon ja elämäntapojen merkitys korostuu. Kun tulehdukseen vaikuttavat geenit eivät toimi oikein, tulehdusreaktio kehossa jatkuu.
Lisääntyvä määrä terveydellisistä ongelmista kuten liikalihavuus, sydänsairaudet, niveltulehdukset ja tulehdukselliset suolistosairaudet on liitetty tutkitusti krooniseen hiljaiseen tulehdukseen.
Testissä käydään läpi useita tulehdukseen liittyviä geenejä. Omalta osaltani minulla on joiltakin osin suurempi alttius hiljaiselle tulehdukselle mutta tosin testituloksissa oli myös geenivariaatioita, joilla on tulehduksilta suojaavia vaikutuksia. Olen viisi vuotta sitten alkanut panostamaan rasvahappotasapainoon, joka myös vaikuttaa tähän asiaan. Ravinnolla on suuri merkitys tulehdusten ehkäisemiseksi.
Raportissa suositellaan vähentämään eläinrasvoja ja margariinia ja välttämään sokeria, nopeita hiilihydraatteja ja transrasvoja. Tämä onkin haastavampi asia minulle, sillä tykkään herkuista vaikka muuten syönkin kasvispainotteista ruokaa.
Raportti suosittelee lisäämään omega-3:sta ja rajoittamaan omega-6 saantia. Tämä asia on hyvin hallinnassa ja mittaan rasvahappotasapainoa säännöllisesti verikokein. Olen käyttänyt vahvaa BalanceOil kalaoliiviöljyä yli viisi vuotta ja saanut sillä merkittäviä terveyshyötyjä mm. immuniteettiin.
Hapetusstressi
Hapetusstressi liittyy kehon omiin suojamekanismeihin eli miten esim. solukalvot toimivat ja miten keho suojaa itseään ympäristötekijöiltä, kemikaaleilta, säteilyltä ja stressiltä. Näitä keholle haitallisia vapaita radikaaleja muodostuu myös kehon normaalissa toiminnassa, mutta inflammaatio eli hiljainen tulehdus nostaa radikaalien määrää merkittävästi.
Ne ovat erittäin reaktiivisia muiden molekyylien kanssa ja voivat vahingoittaa DNA:ta, proteiineja ja solukalvoja. Joillakin testissä esiintuoduilla geeneillä on epäedullisessa muodossaan tutkitusti mahdollisuus lisätä alttiutta sydän- ja verisuonisairauksille sekä hapetusstressille.
Omalta osaltani minulla on perimän osalta suurempi alttius hapetusstressille sekä suurempi antioksidanttien tarve.
Aineenvaihdunta
Metaboliset eli aineenvaihduntaan liittyvät tekijät liittyvät prosesseihin, joissa ravintoaineita muokataan saadaksemme energiaa ja rakennusaineita solujen ja koko kehon käyttöön. Rasva-aineenvaihdunta liittyy olennaisesti kolesterolin ja maksan toimintaan.
Sokeriaineenvaihduntaan taas liittyy haiman toiminta sekä insuliinituotanto. Jos esim. on korkeat kolesteroliarvot, hiljainen tulehdus on entistäkin tärkeämpää pitää kurissa. Kolesterolia kuitenkin tarvitaan mm. soluseinien rakennusaineena ja se on ihmisen kaikkien kudosten toiminnalle välttämätön aine.
Omalta osaltani minun olisi hyvä käyttää matalaglykeemisen kuorman hiilihydraatteja (matala GK). Verensokeritasapainoon ja kokonaishiilihydraattien määrään ruokavaliossa pitää kiinnittää huomiota.
Tuki- ja liikuntaelimet
Luut, lihakset, rustot, jänteet, nivelsiteet ja nivelet ja niiden ominaisuudet vaikuttavat suuresti suorituskykyymme ja elämänlaatuun. Yksilöllisellä geeniperimällä on näiden ominaisuuksiin pääasiallinen vaikutus, joten geeniperimän selvittäminen on tältä osalta erittäin tärkeää ennaltaehkäisevässä mielessä sekä liikuntakyvyn ylläpidossa. Kollageeni on tällä osa-alueella olennaisessa roolissa.
Minulla on tämän osa-alueen merkityksellisimpien geenien osalta perimässäni heikompi kyky tuottaa kollageenia, joten minulla voi olla lisääntynyt riski saada jänne- ja nivelsiteiden vammoja. Siksi on tärkeää huolehtia perusvoima- sekä kimmoisuusharjoittelusta ja venyttelystä. Minun olisi myös hyvä suosituksen mukaan huolehtia ravitsemuksellisista tekijöistä (mm. C-vitamiini ja kollageenilähteet).
Minulle on myös perimäni osalta haasteellisempaa hyödyntää D-vitamiineja, mikä voi tutkimusten mukaan johtaa luun tiheyden alenemiseen ja suurempaan riskiin saada osteoporoosi. Täytyy siis todellakin huomioida nämä seikat omassa hyvinvoinnissa. Hiljainen tulehdus vaikuttaa tähänkin osioon voimakkaasti.
Ravintotekijät ja elämäntavat
Ravintotekijät-osiossa käydään läpi ihmisten reagointia eri tavoin ravintoaineisiin sekä vuorokausirytmeihin. Tässä osiossa käsitellään geenejä ja osa-alueita, jotka koskettavat suurta osaa ihmisiä eli kofeiinin ja laktoosin vaikutusta, suolaherkkyys sekä vuorokausirytmin vaikutus aineenvaihduntaan. Tunnistin itseni hyvin tämän osa-alueen tuloksiin liittyen.
Hormoniaineenvaihdunta
Hormoniaineenvaihduntaan liittyvässä osiossa keskitytään geeneihin, jotka liittyvät steroidihormoneihin. Steroidihormoneja ovat mm. mies- ja naishormonit sekä stressihormonit. Lisäksi osiossa käsitellään kilpirauhasen toimintaa geneettisen perimän näkökulmasta. Elintapoja ja ruokavaliota muuttamalla voit kuitenkin vaikuttaa oireisiin positiivisesti.
Hyvä hormoniaineenvaihdunta on oleellisen tärkeä sekä naisilla että miehillä.
Häiriöt hormoniaineenvaihdunnassa voivat aiheuttaa terveydellisiä ongelmia. Myös elintavoilla ja hormonitoiminnalla on selvät syy-seurausyhteydet, sillä epäterveelliset elämäntavat, ikä ja ympäristötekijät voivat aiheuttaa hormonitasojen muutoksia ja sen seurauksena myös PMS- ja vaihdevuosioireita.
Omalta osaltani estrogeenitaso voi säilyä todennäköisesti korkeampana vaihdevuosien jälkeen. Tämä voi kuitenkin hieman lisätä kohtusyövän riskiä. Estrogeenidominanssia saattaa olla perimän mukana, joka vaikuttaa PMS-oireisiin. Eli estrogeenitasot pysyvät korkealla ja sitä on suhteessa enemmän kuin keltarauhashormonia.
Suoliston toiminta on tärkeää, jotta hormoniaineenvaihdunnan prosessissa käytetyt hormonit saadaan pois kehosta. Pitää muistaa myös, että elämäntavat voivat laukaista riskitekijät kuten liikkumattomuus, sokerin käyttö ja stressi.
Saatavilla olevat lisämoduulit päätesteihin
- Yliherkkyys
- Keliakia
- Hormoniaineenvaihdunta
- Rasva- ja sokeriaineenvaihdunta
- Farmakogenetiikka
- APOE Alzheimer riski
- DNA ihoterveys
- Sport
Geenitesti kokemuksia – Miksi tämä geenitesti on minusta hyvä
- Etuna tälle testille ovat laajat ohjeistukset pelkän tuloksen toteamuksen sijaan.
- Selkeä raportti.
- Tärkein anti tällaisella testillä on se tieto, miten voi itse vaikuttaa omaan hyvinvointiin.
- Ota vastuu omasta terveydestä äläkä ulkoista sitä.
Tutustu 320€ hintaiseen DNA Terveys ja Hormonit -geenitestiin
Etu lukijoille – Lisämooduli veloituksetta
Kun tilaat Geenitestin etukoodilla heidi saat pakettiin veloituksetta valitsemasi 50€ arvoisen lisämoduulin.
Toimi näin
Kun tilaat Nordic Genexin verkkokaupasta DNA Terveys ja Hormonit-testin 320 eur, saat veloituksetta 50 euron arvoisen lisäosan. Maksettuasi testin verkkokaupassa, saat kotiisi näytteenottolaatikon, jossa on näytteen mukana palautettava asiakaslomake. Merkitse lomakkeeseen haluamasi lisäosa ja kirjoita lomakkeeseen kohtaan ”Testin ostopaikka eli mistä tai keneltä ostit testin” teksti Heidi Ekholm-Talas.
Lue myös Olen biohakkeri
Lue myös Zinzino Test kertoo rasvahappotasapainon
Lue myös Oura älysormus kokemuksia
Lue myös Kurkuma hyödyt – Mihin kaikkeen kurkuma auttaa?
Lue myös Arven hoito kokemuksia