Raudan imeytyminen – Kaupallinen yhteistyö Puhti
Raudanpuute ja raudanpuute ilman anemiaa tuntuu olevan monille haasteena. Niin myös minulle. Olen todennäköisesti kärsinyt raudanpuutteesta ilman anemiaa vuosikymmeniä ja anemian kanssa aina raskausaikana eli kolmesti. Matala ferritiini selvisi vuonna 2018 raskausaikana ja se on lähtenyt lievään nousuun vasta kohdunpoiston jälkeen.
Hedelmällisessä iässä rautaa menetetään muun muassa kuukautisvuotojen myötä. Iäkkäämmillä ja miehillä syynä on tavallisimmin verenvuoto ruoansulatuskanavassa.
Rautainfuusio kokemuksia sain kolmannen raskauden aikana.
Raudan imeytyminen voidaan selvittää verikokeella
Kun kuulin Puhdin uudesta testipaketista, jolla saadaan selvyys miten rauta imeytyy kiinnostuin heti. Ylipäänsä rauta imeytyy huonosti. Naisilla ravinnon raudasta imeytyy keskimäärin 13 % ja miehillä 6 %.
Ravinnossa rauta on joko hemimuodossa (eläinperäinen hyvin imeytyvä rauta) tai non-hemimuodossa (kasviperäinen heikosti imeytyvä rauta). Hemirauta imeytyy non-hemirautaa paremmin, sillä siitä imeytyy keskimäärin 25 %. Keskimääräisessä pohjoismaisessa ruokavaliossa noin 10 % raudasta on hemimuodossa. Hemiraudan päälähteitä ovat liha ja lihavalmisteet. (Lähde: Duodecim)
Raudan imeytymiskoe osoittaa, onko sinulla raudanpuutetta ja imeytyykö suun kautta otettu rautalisä elimistösi käyttöön. Tutkimusta suositellaan, jos on epäilys heikosta raudan imeytymisestä. Tutkimuksen kesto on 2 tuntia. Tutkimukseen kuuluu kaksi näytteenottoa ja näytteiden välillä otetaan rauta-annos.
Paketti sisältää tutkimukset:
- Rautatesti alussa ja 2 tunnin kuluttua uudestaan.
- Rautavarastoja mittaava ferritiini
- Täydellinen verenkuva
- Tulehdustilaa heijasteleva CRP kerran.
Tutustu raudan imeytymiskokeeseen tästä.
- Suomessa raudan pääasialliset lähteet ovat täysjyväviljatuotteet, liha, lihavalmisteet ja liharuuat.
- Raudanpuutteessa kiinnitetään ensisijaisesti huomiota raudan imeytymistä edistäviin tekijöihin ja vaikeammissa tilanteissa myös raudan imeytymistä estäviin tekijöihin.
Raudan imeytyminen kannattaa tutkia
Raudan puute vaikuttaa merkittävästi yleisvointiin. Se vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, mielialaan ja sydämen toimintaan. Vaikka saisimme riittävästi rautaa ravinnosta, voi sen imeytyminen olla joskus heikkoa.
Tällä testipaketilla selvität elimistösi rautatilanteen ilman lähetettä. Se kertoo kuinka hyvin suun kautta otettu rautalisä imeytyy elimistön käyttöön. Rautapitoisuuden suureneminen kokeen aikana kertoo raudan imeytymisestä maha-suolikanavan yläosista.
Raudan imeytymiskoe auttaa
- saamaan tietoa elimistön nykyisistä rautavarastoista (ferritiini).
- tunnistamaan, imeytyykö rauta elimistössäsi suun kautta otettuna (raudan imeytymiskoe).
- tunnistamaan mahdollisen anemian (hemoglobiini).
- selvittämään veren solujen jakauman (täydellinen verenkuva).
- selvittämään elimistön tulehdustilan (tulehdus voi vaikuttaa ferritiiniarvoon).
Imeytyykö rauta elimistössäni?
Tutkimuksen mukaan rauta imeytyy vaikka ferritiinin nostaminen onkin tuntunut työläältä. Nyt ferritiini oli sentään 56. Pt-–e-R1 tulos ennen rautalisän nauttimista oli 23 umol/l ja rautalisän jälkeen 40 umol/l.
Raudanpuutteeseen perehtyneiden sisätautilääkärien mukaan arvon ollessa alle 50 rautavarastot ovat tyhjät. Monille oireita tuleekin jo ferritiinin laskiessa alle 50. Suomessa viitearvot ovat melko alhaiset ja niitä en ainakaan itse tuijota. Luotan omaan olooni sekä raudanpuutteeseen perehtyneiden asiantuntijoiden näkemyksiin.
Raudan imeytymisen voi selvittää ilman lähetettä
- Tilaa ensin tutkimukset Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä.
- Laboratoriossa voi käydä usealla paikkakunnalla Suomessa. Varaa aika tutkimukseen.
- Saat tilauksen jälkeen sähköpostilla ohjeet näytteenottoon valmistautumiseen.
- Tulokset valmistuvat 1-3 arkipäivässä. Kun tulokset ovat valmiina, saat ilmoituksen tekstiviestillä ja sähköpostilla. Tämän jälkeen voit kirjautua Oma Puhti -sivulle, josta näet omat tuloksesi. Oma Puhti -osiosta löydät myös syventäviä artikkeleita ja tietoa, miten voit kehittää omaa hyvinvointiasi!