Matala ferritiini – Kaupallinen yhteistyö Terranova ja Puhti-palvelun laboratoriokokeet
Alekoodilla heidi15 saat 15% alennuksen kaikista Puhti-testeistä.
Matala ferritiini koskettaa suurta osaa väestöstä. Ferritiinistä on viime vuosina puhuttu paljon ja moni onkin löytänyt syyn vuosia vaivanneille epämääräisille oireille. Raudanpuute ilman anemiaa on asia, joka on löytänyt tiensä päivänvaloon kunnolla. Vaikka hemoglobiini olisi viitteissä saatat silti kärsiä raudanpuutteesta.
Matala ferritiini – Raudanpuutoksen korjaaminen
Raudanpuute oireet – Vaivaako matala ferritiini?
- Väsymys
- Kuiva iho
- Huonolaatuiset hiukset ja hiusten irtoaminen.
- Limakalvo-oireet: nielemisvaikeus ja suupielten halkeilu, kielen kirvely.
- Lihasoireet: nopea leposyke, sydämen rytmihäiriöt, leposykkeen nopea nousu, lihasten kipeytyminen, lihasten huono palautuminen rasituksesta.
- Rasitushengenahdistus
- Kognitiivisten toimintojen eli älyllisten toimintojen heikkeneminen.
- Voi aiheuttaa myös lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin oikea hoito on raudanpuutteen hoito eikä tyroksiinin aloitus.
- Voi aiheuttaa tai pahentaa aknea.
- Voi vaikuttaa myös kohdun limakalvoon ja aiheuttaa epäsäännöllistä kuukautisvuotoa.
Ferritiini on proteiini, jossa rauta on sitoutuneena apoferritiiniin, silloin kun sitä varastoidaan.
Matala ferritiini – Viitearvot eivät kerro totuutta
Ferritiini jakaa mielipiteitä lääkäreiden kesken. Suomessa ferritiinin viitearvot ovat alhaiset ja siksi osa raudanpuutteesta kärsivistä ei saa oikeanlaista apua. Monet raudanpuutteeseen perehtyneet sisätautilääkärit määrittelevät rautavarastojen olevat tyhjät kun seerumin ferriini on alle 30 µg/l. Tällä arvolla kuitenkin osa raudanpuutteesta jää toteamatta ja monesti arvo 50 onkin parempi raudanpuutteen raja-arvo.
Ferritiinin ollessa 30 µg/l hemoglobiini on usein vielä normaali. On yksilöllistä millä ferritiiniarvolla alkaa esiintymään raudanpuutteen oireita ja millä ferritiinin arvolla Hb alkaa laskemaan.
Viitealue on keinotekoinen alue, joka muodostetaan tuloksista, jotka on otettu koehenkilöistä.
Viitearvot vaihtelevat labrakohtaisesti. Naisilla esimerkiksi Synlabin viitearvo on 10-150 µg/l ja Huslabilla 15-125 µg/l. Miehillä vastaavasti Synlabilla 28-370 µg/l ja Huslabilla 20 – 195 µg/l.
Ferritiini viitearvot Synlab
- Lapset <8 pv: 30-400 µg/l
- Lapset 8 – 30 pv: 30-230 µg/l
- Lapset 1 – 6 kk: 10-340 µg/l
- Lapset 6 – 12 kk: 10-80 µg/l
- Lapset 1 – 16 v: 5-120 µg/l
- Naiset >16 v: 10-150 µg/l
- Miehet >16 v: 28-370 µg/l
Huomioitavaa: Puhti-palvelun raportilla ferritiinin alaraja on 30. Mehiläinen tuottaa Puhdin laboratoriopalvelut (2024).
Tulehdukset nostavat hetkellisesti ferritiiniä
Ferritiinin pitoisuus nousee herkästi rautavarastojen tilasta riippumatta esimerkiksi tulehduksissa, maksasairauksissa ja kasvaimien yhteydessä. Sen takia mittauksia tarvitaan mahdollisesti useita ja sairaana ei kannata ottaa ferritiiniä, koska kuumekin nostaa usein arvoa hetkellisesti. Mittauta ferritiini aikaisintaan 1-2 viikkoa sen jälkeen, kun olet ollut jo terveenä.
Matala ferritiini on otettava vakavasti
Jos lääkärisi ei ota ferritiinin merkitystä vakavasti hanki toinen mielipide raudanpuutteeseen perehtyneeltä lääkäriltä. Niitä löytyy onneksi Suomesta koko ajan kasvavassa määrin myös julkisen sektorin puolelta. Jos lääkärisi ei suostu mittauttamaan ferritiiniä voit onneksi mittauttaa sen edullisesti ilman lähetettä Puhti-Palvelun kautta. Artikkelin lopussa on etukoodeja laboratoriokokeisiin.
Raudan imeytyminen kannattaa myös mittauttaa. On turha popsia isoja määriä rautaa jos se ei edes imeydy.
Matala ferritiini vaatii seurantaa
Ferritiiniä kannattaa yleensä seurata noin 3-4 kk kuluttua hoidon alusta. Mikäli ferritiini ei lähde nousuun kannattaa harkita suonensisäistä rautainfuusiota. Oman kokemukseni mukaan PMS-oireet pahenevat ferritiinin ollessa matala.
Rauta-annos joka toinen päivä tehostaa imeytymistä
“Selkeä raudanpuutos on syytä hoitaa rautalisillä. Uuden tutkimustiedon valossa hoito voidaan toteuttaa aikaisempaa pienempinä annoksina ja harvemmin, tällöin vältytään myös haitallisilta sivuvaikutuksilta, kuten mahaärsytykseltä ja pahoinvoinnilta. Uusin tutkimustieto puoltaa sitä, että rauta-annosten ei tarvitse olla 200 milligrammaa päivässä, vaan annokset: 15 mg, 50 mg tai 150 mg vuorokaudessa 2 kuukauden ajan näyttävät tehoavan yhtä hyvin.
Lisäksi on näyttöä siitä, että annostelu joka toinen päivä (esim. ma-ke-pe) tehostaa raudan imeytymistä. Parhaiten siedettyjä rautavalmisteita ovat orgaanisessa muodossa olevat rautavalmisteet, kuten rauta-aminohappokelaatit (rautabisglysinaatti).” Kertoo biokemisti FT Timo Lehto.
Ihminen tarvitsee rautaa
- Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine.
- Rauta edistää immuunijärjestelmän normaalia toiminta.
- Rauta edistää kognitiivisia toimintoja.
- Rauta auttaa vähentämään väsymystä sekä uupumusta.
Erityisesti naisilla voi esiintyä piilevää raudanpuutosta. Tällöin puhutaan raudanpuutteesta ilman anemiaa. Myös kasvissyöjät voivat tarvita lisärautaa. Raudanpuute on yleistä raskauden aikana. Äidin rautavarastot vaikuttavat sikiöön, joten lapsen ferritiini kannattaa mittauttaa jos äiti on kärsinyt raudanpuutteesta.
Mikä edistää raudan imeytymistä?
- C-vitamiinipitoiset ruoka-aineet.
- C-vitamiini ravintolisänä.
- Älä ota samaan aikaan kalsiumpitoisia ruoka-aineita.
- Juo kahvi tai tee eri aikaan rautavalmisteen ottamisen kanssa.
Kuidut eivät ehkäise raudan imeytymistä niin paljon Terranovan käyttämään Easy Iron -bisglysinaattiraudan kohdalla kuin esimerkiksi rautasulfaatin kohdalla.
Matala ferritiini on vaivannut minua todennäköisesti vuosia
Kolmannen raskauden aikana anemiaoireet kävivät niin koviksi, että halusin mittauttaa varastoraudat. Ferritiini oli vain 8 eikä noussut usean kuukauden kovasta rautakuurista huolimatta. Sain onneksi rautainfuusion silloin ja oireet hävisivät. Ravintoterapeuttini suositteli Terranovan Easy Ironia sen hyvän imeytyvyyden ansiosta, mutta en ehtinyt ottaa sitä sillä kertaa käyttöön.
Nyt 1,5 vuotta myöhemmin Ferritiini on alkanut uhkaavasti jälleen laskea. Se oli rautainfuusion jälkeen parhaimmillaan yli 300, mutta viime mittauksessa enää 50. Nyt on siis aika reagoida ja testissä on Easy Iron 20 mg. Keväällä 2020 tulen kertomaan verikokeiden tulokset Terranova vitamiinit kokemuksia jutussa.
Terranova Easy Iron 20 mg Complex
Täysin lisä- ja täyteaineeton kapseli Terranova Easy Iron on saanut poikkeuksellisen hyvää palautetta monelta tyytyväisiltä käyttäjiltä. Rauta on vatsaystävällisessä, aminohappokelatoidussa ja hyvin imeytyvässä bisglysinaattimuodossa, joka ei aiheuta ummetusta.
Raudan keskimääräinen tarve aikuisella naisella on noin 10 mg päivässä ja miehellä noin 8-9 mg päivässä.
Tuotteen Magnifood -kasviyhdistelmä sisältää merkittäviä määriä C-vitamiinia, jota tarvitaan raudan imeytymiseen. Sen sisältämät E-vitamiinijohdannaiset taas suojelevat rautaa hapettumiselta ja lehtivihreän (klorofyllin) ainesosat auttavat rautaa punasolujen muodostuksessa. Sopii käytettäväksi yhdessä Terranova Multi C-vitamiini 250 mg Complex -tuotteen kanssa, joka tukee edelleen raudan imeytymistä ja hyväksikäyttöä kehossa.
Teetä verikokeet Puhdin kautta ilman lähetettä
Puhti-palvelu toimii ympäri Suomea Mehiläisen labroissa.
Lue myös Ferritiini eli varastorauta oli finaalissa raskauden aikana