Tässä terveisiä sinulle Ilkka yrittäjiltä, jotka kantavat vastuun tuloistaan ja luovat myös työtä sekä verotuloja Suomeen omalla riskillä.
Arvoisa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta nähtyäni ulostulosi Twitterissä nauroin, mutta hetken päästä jo suutuin. Liittonne ehdotukset verotukseen pienyrittäjien osalta pystyin vielä lukemaan huumorilla. Eihän teiltä oikein muuta voi edes odottaa. Sen sijaan suora vittuilu yrittäjille on ehkä härskeintä mitä olen politiikan parissa nähnyt vähään aikaan. Siispä ajattelin koostaa sinulle terveisiä meiltä yrittäjiltä.
Kuka on Ilkka Kaukoranta?
Tarkennetaan lukijoille vielä taustasi, jotta ymmärretään missä asemassa heität läppääsi. Sinun vastuualueisiin kuuluu kasvu ja vaikuttaminen. Kerrot myös vastaavasi SAK:n talous- ja veropolitiikan valmistelusta. Myös hallitusohjelmaan ja valtion talousarvioon liittyvän kannanmuodostuksen koordinointi on vastuullasi. Pääekonomistina tuot SAK:n näkökulmaa erityisesti talouspoliittiseen keskusteluun. Koulutukseltasi olet valtiotieteiden maisteri kansantaloustieteestä. Pakollisen matematiikan ja tilastotieteen lisäksi opiskelit sivuaineena ympäristötaloustiedettä. (Voisi olettaa, että ymmärrät mistä ne työpaikat syntyy ja myös yksin yrittäminen on arvokkaampaa, kuin maata kotona yhteiskunnan elätettävänä)
SAK:n mielestä kannattaa hakeutua palkkatöihin yrittämisen sijaan
Kehotat yrittäjiä hakeutumaan palkkatöihin jos yrittäjyys tuottaa vähemmän kuin palkkatyöt. Näin 17 vuoden yrittäjyyskokemuksella voin kertoa, että aina ei pysty maksamaan itselleen kunnolla palkkaa, kun ensin pitää maksaa henkilökunnan palkat tai alihankkijoiden laskut. Sellaista se yrittäminen täällä Suomessa välillä on. Verotuksella voisi asiaan vaikuttaa toki positiivisella tavalla, mutta teidän ehdotukset eivät ainakaan auta asiaa. Lahden takana suhdannevaihteluihin pystyy varautumaan paremmin, koska tuloksen jäädessä yritykseen sitä ei veroteta.
Olen maksanut yritysteni kautta vuosien aikana alveja yli 10 miljoonan euron liikevaihdon osalta. Työllistänyt kymmeniä vakituisia ja satoja freelancereitä. Yhteisöveroakin on maksettu useamman sadan tonnin tuloksesta. Jos ne rahat olisi Viron mallin mukaan voinut jättää yritykseen olisi omakin palkka ollut huomattavasti tasaisempaa. Tulosta on ollut pakko tehdä, jotta kassa pysyy maksukykyisenä, koska täällä Suomessa pienyrittäjät toimivat useina pankkina julkisen sektorin asiakkaille ja isoille yrityksille. Oletko tosiaan sitä mieltä, että minun olisi vain kannattanut jatkaa vakituisessa palkkatyössäni yrittämisen sijaan? Luulen, että olen tuottanut tähän maahan aika paljon enemmän taloudellista toimeliaisuutta yrittäjänä kuin palkansaajana.
Synnytystalkoissa mukana
Rinteen lanseeraamiin ”Synnytystalkoisiinkin” olen osallistunut viimeisen kuuden vuoden aikana kolme kertaa, pyörittäen samalla paria firmaa. Luuletko, että on ihan helppo rasti? Nytkin imetän samalla pienintä, kun naputtelen sinulle kahden lapsen isä tätä viestiä. Keskustelen kanssasi mielelläni kasvotusten ja näytän tilinpäätöksistä kuinka paljon näinä vuosina olemme nostaneet niitä listaamattoman yhtiön kevyemmin verotettuja osinkoja joihin olette näppinne pistämässä. Se on pieni kannustin yrittäjäriskin kantamisesta.
Työnantajana toimiminen ei kiinnosta enää
Suomen yrittäjävihamielinen asenne vaikuttaa yrittäjien työllistämishaluihin. Itse en luojan kiitos enää toimi työnantajana. Toimin mielummin verkostomaisesti muiden yrittäjien kanssa. Vähemmän kiinteitä kuluja sekä stressiä ja enemmän aikaa synnytystalkoiden tuotoksille.
Pientä rajaa Ilkka
Vaikka ette todennäköisesti SAK:ssa koskaan tule esittämään yrittäjyyteen positiivisesti vaikuttavia ehdotuksia voisitte sentään jotain kunnioitusta osoittaa näille yrityksille pitämällä mölyt mahassanne. Tässä muutama fakta sinne SAK:n pöytiin.
Suomessa on 286 934 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2017) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93,2 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.
Koko 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vuosina 2001—2017 pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 104 690 hengelle. Näistä työpaikoista 81 500 syntyi alle 50 hengen yrityksiin. (lähde Suomen yrittäjät)
Yrittäjien terveisiä Ilkka Kaukorannalle
Nyt pitäisi tukea kasvua
Jos kaikki menisimme palkkatöihin, niin mistä niitä töitä löytyisi ilman yrityksiä? Kaikki tuskin valtion hommiin mahdumme! Toivoisin, että nyt tuettaisiin kasvua, jota pienyrittäjät yrittävät omalla työllään edistää, sen sijaan, että mennään ajassa 50 vuotta taaksepäin!
Vappu Pimiä
Mistä tämä yrittäjävihamielisyys johtuu?
Talonpoika-Porvari vastakkainasettelu ei ole enää tätä vuosisataa. Kovasti halutaan että mikroyritykset ottaisivat työntekijöitä, mutta seuraavassa lauseessa yleensä lytätään yrittäjät veronkiertäjiksi, sortajiksi jne. Siispä kysymys: haluatteko enemmän työpaikkoja syntyväksi, ja kenen toimesta? Sitten vasta voidaan puhua toimenpideohjelmasta. Ja vielä yksi; mitä nämä verohelpotukset ovat ja paljonko niiden rahallinen ja henkinen vaikutus on, suuntaan tai toiseen? Ollaanko tässä vain perinteisen kateuden äärellä?
Toni Kekki
Häpeä Ilkka
Jos ajattelu on tuollaista niin voi vain todeta sen, että kannattavinta kirjoittajalle olisi pitää suunsa kiinni. Hävytöntä suorastaan.
Pia Kärkkäinen
Verotus ei voi perustua yrittäjien selkänahasta repimiseen.
Jos yrittäjä pärjää verohelpotuksin, silloin tärkeämpää on säästää yrittäjä kuin paisuneen julkisen sektorin ”rahan heittäminen kaivoon”.
Markus Lehtipuu
Onko tyhmyydellä ja röyhkeydellä minkäänlaista rajaa?
Suomen hallitusta ovat muodostamassa laillistetun veroparatiisin parasiitit, jotka ihan oikeasti kehtaavat esittää yrittäjille veronkiristystä. Nämä rosvot tietävät kyllä, että vuonna 2019 he ovat oikeasti olemassa vain itseään varten. Onko tyhmyydellä ja röyhkeydellä minkäänlaista rajaa? House of Cardsia ei tarvita enää mihinkään, ja Valkoisen talon sekoilu näyttää lähinnä alakoulun oppilaskunnan välituntikinastelulta.
Olli Mustonen
Tänne on tulossa lisää yrittäjien viestejä sinulle Ilkka, kun vain kerkeän tässä synnytystalkoiden tuotoksen hoidon lomassa naputella niitä. Loistavaa päivää sinne teidän viisaiden pöytiin 🙂
Lue myös Mikroyrittäjien Yel-maksut valtion piikkiin määräajaksi.
Touko Kontro sanoo
Jos etujärjestötoiminta ei ilman verohelpotuksia kannata, voisi mennä oikeisiin töihin. Tai vaikka purkaa ne verohelpotukset jolloin ei tarvitse työpaikkoja luovaan toimintaan koskea.
Lauri sanoo
Kannattaisi varmaan hyödyntää alvivähennykset jos on yrittäjänä muka maksanut niin paljon veroja että olisi suomen 50 varalkaimman henkilön joukossa.
Yrittäjä ei osaa Suomessa muuta kuin kitistä ja valittaa.
heidi sanoo
Jos vastauksesi on tarkoitettu minulle niin tottakai alvit on vähennetty ihan normaalisti. Alv on läpikulkuerä yrittäjälle ja jos yritystoiminta on kannattavaa jää aina enemmän maksettavaa, kuin vähennettävää. Tuo liikevaihto kuvaa sitä rahasummaa mistä alveja on laskutettu. Vähennykset ovat oma asiansa ja en aivan ymmärrä kommenttia. Joku siinä alihankintaketjussa lopulta sen alvin valtiolle joka tapauksessa tilittää joka minun yritystoiminnalla on laitettu alkuun. Mahtavaa päivää ja kesää, nautitaan auringosta 🙂
Teet sanoo
Lauri ilmeisesti arvaa, että palkka tulee seinästä, maito kaupasta ja vesi hanasta. Ja todellisuudessa saa palkan/tukirahat näistä veroista, mitä yrittäjät valtiolle maksaa. Oksetta se tyhmyys.
Markus sanoo
Lauri, kuvastaa täydellisesti sinun totaalista älyvapautta puhua tuommoista. Sinäkään et tässä maailmassa olisi lanttiakaan tienannut ellei yrittäjiä tai yrityksiä ole olemassa. Jokainen hyvinvoinnin siemen on lähtenyt yrittäjyydestä liikkeelle, me kun emme voi elää vain tarjoamalla toisillemme sosiaalipalveluja. Suomalaiset eivät sinä mukaan lukien sitä tahdo ymmärtää. Luuletko että tämänkaltaisessa ympäristössä on helppoa päättää investoinneista tulevaisuuteen kun talouspolitiikka poukkoilee. Talouslukemat näyttävät sinulta näemmä olevan hiukan hakusessa jos noilla lukemilla puhutaan sijoittumisesta 50 eniten tienaavan joukkoon. Puhun kokemuksesta, itse useamman Pk-yrityksen omistajana,ja yli 200 henkilöä työllistävänä PK-yrittäjänä olen minäkin toki kantanut korteni kekoon valtion kassan parantamiseen. Kyllä, sukanvarteenkin on jäänyt jotain mutta esimerkiksi kaikki se varallisuus on sijoitettu uusiin yrityksiin jotka tuovat työllistämisen puitteissa aika paljon hyvinvointia ympärille. Maksetut palkat sivukuluineen ovat vuosittain melkein kolme miljoonaa, mutta täällähän minä kitisen. Verokertymähän ei ole tästä tietenkään tärkeää? Nyt kun haluaisimme palkata lisää työntekijöitä, meidän työvoimapoliittiset ja aluepoliittiset asiat ovat ajaneet meidät täyteen työvoimapulaan. Missä se apu on kun sitä tarvitaan. Nyt minä kitisen kun yritän luoda aidosti työpaikkoja.
En yritä, teen. sanoo
Legendaarinen kommentti. Juuri tämän takia asioista on mahdoton väitellä, koska osaaminen on tätä tasoa. Alveja maksamalla ei päästä rikkaimpien joukkoon, koska alv tulee myyntihinnan päälle, ei katteen 🙂 Ja mitä tulee yrittäjien valittamiseen, olen eri mieltä. Eihän täällä kukaan uskalla valittaa oikeasti, heti joutuu ajojahdin kohteeksi. Jos joku vielä tajuaisi, että ”valittaminen” on huolenpitoa ja vastuuta. Niillä, jotka eivät valita, on holding-yhtiö Tallinnassa ja varat Luxembourgissa.
Janne sanoo
Helppo puhua kun ei asiasta mitään tiedä. Jos yrittäjä kitisee ja valittaa sille on joku syy. Mistä saat oman toimeentulosi?
Kimmo sanoo
Ei kannata kommentoida jos ei ymmärrä lukemaansa.
Matti sanoo
Siitä vaan Lauri yrittämään kun se mielestäsi on niin helppoa.
Tero sanoo
Häistä sinä kommunisti vittu kun et mitään taloudellisen vastuun kantamisesta tiedä! Lopeta itse kitinä ja ala yrittäjäksi!!
Kari sanoo
Eli jos ei ole yrittäjä, on kommunisti? Itse yrittäjänä en ymmärrä tuota silmitöntä hyökkäystä ammattiliittoja kohtaan. Suurin osa ihmisistä työntekijäpuolella haluaa samaa, kuin yrittäjä eli yrityksen menestymistä ja töiden jatkumista. Ei kai kukaan oleta, että joku tekee huvikseen töitä pienellä palkalla tai on olemassa vain yrittäjän kiusaksi. Kertoo itse asiassa ihmisen älykkyydestä ja ihmiskuvasta paljon se, että kommenteissa täytyy asettaa toinen mustavalkoisesti pahaksi.
Paljon yrittäjien keskuudessa parjattu julkinen sektori ansaitsisi myös pientä kunnioitusta. Suurin osa näistä julkista puolta parjaavista ei tunnu ymmärtävän mitä julkiseen puoleen kuuluu ja mitä sen karsiminen tarkoittaa.
Jaana / Gplussa sanoo
Hei Kari!
Nyt taisi sinulta mennä villakoiran ydin ihan ohi: Kuka julkisia pilkkaa?
*SAK:n mielestä kannattaa hakeutua palkkatöihin yrittämisen sijaan*
Ammattiliitot ovat dinosauruksia, menneen ajan sotureita.
Nyt yrittävät verovapaina hakea paikkaansa uudessa yhteiskunnassa. Se yrittäjiä kismittää, se verovapaus: Eivät joudu samalla viivalla taistelemaan olemassaolostaan. Lakot usein laittomia tai täysin turhia, uhitteluja tai nokitteluja vanhoilta läskimahaäijiltä jotka eivät mistään muualta duunia saisi. Pätee myös nuoriin, hoikkiin ”läskimahaäijiin”.
Ilmeisesti olet aika hyvin toimeentuleva yrittäjä jolle valtion / kunnan / julkisen sektorin hommia napsahtaa ihan tuosta vaan: Ehkä ammattiliiton avustuksella?
Tai sitten olet liiton trolli. Uskon sanomaasi vasta kun kommentoit ihan omalla nimelläsi ja statuksellasi.
PS: Kaikkea ei pidä uskoa mitä kommenteissa lukee… Suuntaan tai toiseen.
#VäärinSammutettu #VäärinYritetty
Lattiamanu sanoo
”Suurin osa näistä julkista puolta parjaavista ei tunnu ymmärtävän mitä julkiseen puoleen kuuluu ja mitä sen karsiminen tarkoittaa.”
karkeasti sanottuna julkiseen puoleen ei tarvita kuin poliisi, armeija, terveydenhuolto.
Kaikkeen muuhun löytyy osaavia yksityisiä yrityksiä hoitamaan.
Virkakyöstejä joutaa perkeleenmoinen kasa kilometritehtaalle eikä maanantaina kukaan tavallinen kengänkuluttaja huomaa näiden puuttumista.’
Julkisen sektorin koko on käsittämätön,,mutta vielä käsittämättömämpää on sen tehottomuus.
Senator Johnsson sanoo
Mitä tapahtuu kun yrittäminen ei enään Suomalaisia kiinnosta? Joku vakaamman talousjärjestelmän omaava yritys on varmasti halukas viemään siivun taloudestamme?
Kaikki Suomalaiset palkkatöihin siitä!
No, valtiontalous siinä meni vituiksi.
Ei muuta kun lisää hyviä ratkaisuja päättäjät
Terveisin, 20 palkat maksava yrittäjä
Lars sanoo
Yhteiskunnan etu on että yrittäjät rakastavat maataan liikaa mennäkseen lakkoon tällaisten naaman aukojien vuoksi. Onneksi kotona voi sentään myös hymyillä ollessaan yrittäjä. Kaikkea ei kateelliselle kansalle kannata kertoa. 🙂
Ilkka tekee yhteiskunnalle palveluksen suututettuaan vittuillullaan kaikki ja paljastaessaan samalla käsikynkkäpuolueensa demarit. Homma menee vihkoon ja nämä miehet verolinjauksineen päätyvät sivulle historian kirjaan. Sosialismin aika on ohi vaikka sen kannattajat välillä ääntään korottavatkin.
Äläkä Ilkka unta näe, en möykästäaikään huolimatta irtisano ketään saati lopeta bisneksiäni luoden pelkoa työttömyydestä ja tarvetta liitoillenne. Naapurissakin luodaan sekasortoa kannatuslukujen laskiessa. Keskitä sinäkin ekonomintaitosi jäsenmääränne kehityskäyriin 😀
Jaksuhali ja tsempit lobbaukseen!
Lauri sanoo
Joku täällä mietti mistä saan toimeentuloni, niin kerrottakoon että olen itsekin yrittäjä, jonka liiketoiminta on verkossa tapahtuvaa, joten minun on myös mahdollista tehdä palkkatöitä tässä ohella.
Kommentit lähinnä todistivat pointtini että suurin osa yrittäjistä ei osaa muuta kuin valittaa. Ei tokikaan kaikki, Varusteleka hyvänä esimerkkinä, joka sanoi aikanaan että jos verot estävät yrityksen kehittämisen niin liikeideassa on silloin jotain pielessä.
Alv-pointtini on se että jos joku yrittäjä maksaa useita miljoonia alveja niin on täysin varmaa ettei hän ole niistä tehnyt alv-vähennyksiä.
Ilkka Kaukoranta sanoo
Hei!
Kiitos kirjeestä ja palautteesta. En mielestäni kehottanut ketään lopettamaan yritystä, vaan kehotin harkitsemaan vaihtoehtoja.
Hyvin mielelläni tapaan kasvotusten ja keskustellaan tästä kokonaisuudesta. Laita vaikka sähköpostia SAK osoitteeseen niin sovitaan joku hetki. Voin vaikka tarjota kahvit ja pullat meidän toimistolla?
Ystävällisesti,
Ilkka Kaukoranta
heidi sanoo
Mahtavaa otan kutsun mielelläni vastaan vaikka syksyn alussa. Otan mukaan muutaman yrittäjäkollegan, jotta saat laajemman näkökulman yrittäjien arkeen. Palaan asiaan meilitse kesän jälkeen.
Janne Markkanen sanoo
Tässä tapaamisessa olisi kyllä mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa 🙂
Janne sanoo
Uskomatonta, tältä Ilkalta, menisi oikeisiin töihin, niin oppisi ymmärtämään yrittäjyyttä. Tämä kirjoitus naisyrittäjältä on vuoden sana! Toivottavasti Sauli Niinistö lukee ja kutsuu sinut linnaan. Totuus valtiotieteitä lukeneelle. Nettovarallisuudesta, josta osinkoja lasketaan on tuottanut valtiolle psljon verotuloja: alv 24 %, tulovero 20 %, sitten osinkoverotus (8%) on 7,5 %, ja loppu osingot suurin osa ansiovero. Jos tämän poistat 288 m.e. verotulot ovat oikeasti ehkä jopa miinusta. Nytkin harkitsen
kanattaako enää tulosta tehdä
Kimmo Korhonen sanoo
Hyvä keskustelu, kun jättää tunteet sivuun. Kannattaisiko kutsu ottaa vastaan nyt eikä vasta kesän jälkeen?
-Kimmo K
heidi sanoo
Mietin ensin samaa, mutta olen lähdössä matkoille ja sitten alkaa lasten kesälomat. Jotenkin en haluaisi alkaa säätää SAK:n kanssa lasten lomien aikana, vaan nauttia kesästä. Luulen, että Ilkallakin on kiire hallitusneuvotteluiden suhteen ja sitten hallitusohjelman laatimisen kanssa 🙂 Voidaan sitten keskustella siitä elokuussa. Meitä on menossa tapaamiseen mahtava yrittäjäporukka Susanna Rantanen, Maija Lukkari-Nyman, Tomi Kaukinen ja Lari Raitavuo. Saadaan monipuolisempaa näkemystä vietyä Ilkalle.
Esso sanoo
Mahtavaa, kertokaa sille pölkkypäälle oikein selkosuomella, mitä on yrittäminen kaikkine valvoitteineen ja vastuineen. On käsittämätöntä, että ahkeruudesta rankaistaan kaappaamalla (mahdollisista) tuloista yhä vain suurempi osa jaettavaksi yhteiskunnalle. Meillä on -ainakin ollut- hieno yhteiskunta ja taloudellinen tasa-arvo/tulonjako on ymmärrettävää tiettyyn rajaan saakka. Nyt ollaan näköjään tuota rajaa siirtämässä härskillä tavalla ihan väärään suuntaan ja viedään ne vähäisetkin kasvun ajurit yrittäjiltä.
Kirsi Mantua-Konmonen sanoo
Olisi hienoa, jos tämä tapaaminen saataisiin aikaan jo nyt hallitusneuvottelujen aikana. Ymmärrän hyvin elämäntilanteesi, mutta tähän tilaisuuteen kannattaisi tarttua jos vain mahdollista! Tulen mielelläni mukaan, jos vielä lisää porukkaa tarvitaan!
heidi sanoo
Valitettavasti kalenteri ei jousta tällä aikataululla ja lähden ensi viikolla matkoille. Meillä on hyvä poppoo kasassa ja aikatauluja rukattu elokuulle. Politiikassa jonkun verran mukana olleena en usko, että tapaaminen muuttaisi mitenkään SAK:n kantaa hallitusneuvotteluiden osalta. Kiitos kuitenkin tarjouksesta tulla mukaan ❤️
Elina Myllymäki sanoo
Kiitos Heidi kirjoituksestasi, tätä keskustelua todella tarvitaan!
Hyvä Ilkka Kaukoranta,
näiden veroesitysten jälkeen ei tarvitse erikseen kehottaa lopettamaan yritystä. Oma päätökseni syntyi hyvin nopeasti, että mikäli näillä linjoilla aletaan verotusta ”kehittää”, ainakin tämä yrittäjä ja veronmaksaja siirtyy pöydän toiselle puolelle nauttimaan sen tarjoamista antimista. Palkkatyö ei 10 vuoden yrittämisen jälkeen kiinnosta, koska siitä ei ole verotuksen ansiosta mitään hyötyä.
Lukusuosituksena:
Risto Järvinen, Verotuksen synkkä anatomia
Ystävällisesti,
Elina Myllymäki
TiliElina Oy
Global Medi-Point Oy
Avok-investors Oy
Tepa imppola sanoo
Ehdotan että me kaikki yrittäjät mennään Ilkka Kaukorannalle kahville
Kertomaan yrittäjän arjen totuuksista
Nyt olisi jo aika saada yrittäjänkin ääni kuulluksi.
Olli Kangas sanoo
Mediayrittäjänä pyydän saada saapua paikalle taltioimaan keskustelu tv-kameralla. Uskoisin tapaamisesta editoidun jutun kiinnostavan laajahkoa katsojakuntaa.
Yrittäjä sanoo
Suomessa on lähes 200 000 yksinyrittäjää. Minnekäs arvon pääekonomisti ajatteli kaikkien näiden henkilöiden työllistyvän?
Ville sanoo
Ootko ihan varmasti tarjoamassa ne kahvit itse, vai meneekö sak:n piikkiin?
Pidetään ne kädet omissa taskuissa
Lars sanoo
Vastuullisia vaihtoehtoja kuten työnteko ja ansiosidonnainen.
Mia sanoo
Mä tuun mukaan.
Mia, health tech startup yrittäjä
Janne sanoo
Ja ajatellaan asiaa pidemmälle:
– Päättäisin etten halua enää yrittää, koska se on vaikeaa ja siinä pitää olla kiinni 24/7. Mitä tapahtuu minun firmassani…?
1. Kuusi henkilöä menettää työnsä ja varsin hyväpalkkaisina heidän elämänsä vähän muuttuisi. Heistä 3 on palkattu suoraan työkkäristä tai silloin kun ovat olleet työttömänä. Osa heistä ei saisi nopeasti töitä vaan joutuisivat tukien varaan.
2. Minä pärjään toisen firmani tuloilla ok, mutta menettäisi 10- vuoden työpanoksen ja ison kasan selkänahasta revittyä rahaa jonka yritys on minulle velkaa, koska piti lähteä 0 -tilanteesta liikkeelle.
3. Yrittäminen ei lähes koskaan perustu verohelpotuksiin vaan kyse on siitä häilyvästä rajasta yrittäjyyden kannattavuuden/kannattamattomuuden välissä. Yrittäjä tekee lähes poikkeuksetta helposti tuplamäärän tunteja viikossa verrattuna työntekijään ja ilman ylityölisiä tms. Myös lomat ovat vaikeammin saavutettavissa. Tämä ei johdu siitä, että yrittäjä olisi tyhmä tai kelpaamaton työhönsä vaan siitä, että tässä maassa kaikki yrittämisen kulut ovat korkeita.
4. Joka ikinen iso tai pieni yritys jota valtio yms taho ei ole perustanut, on ihmisen, eli yrittäjän perustama. Niissä firmoissa ovat työntekijät töissä saamassa palkkaa, jonka maksaa yrittäjä ja/tai hänen perustamansa yritys. Sitä ei maksa valtio tai mikään muukaan yrityksiä ehkä avustava taho.
Tässä rakkaassa maassamme yrittäminen on jo valmiiksi vaikeaa ja vaatii kovaa päätä ja sitkeyttä, joten kaikki ylimääräinen hankaloittaminen ja asioiden huuteleminen julkisesti ajattelematta riittävästi, vahingoittavat maamme merkittävimmän työllistävän tahon halua tehdä ja toteuttaa ammattiaan. Mitä sitten tapahtuu kun tarpeeksi kauan on kasattu ylimääräistä painoa tähän porukkaan? Syntyykö dominoefekti, joka tuhoaa pk-yrityksiä ennennäkemättömästi kun korsi katkeaa ja yrittäjä oikeasti haluaa lähteä palkkatöihin? Kuka sitten kustantaa valtiolle verotulot ja esim SAK:lle tuloja, joista se maksaa vähemmän veroja kuin yritykset? Miksi hakata hyvin lypsävää lehmää? Kun tarpeeksi hakataan lisämaidon toivossa voi käydä niin että lehmä kuolee. Mietittekö siellä koskaan asioita koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta?
antti taivalantti sanoo
ottakaa noista verohelpotuksista samalla puheeksi ja vertailuun nämä ay-liikkeet. lienevätkö tarpeen helpotukset heillekkään jos ei yksinyrittäjille.
Jarmo Karjala sanoo
Kehotit miettimään vaihtoehtoja? Juu, olen miettinyt jo pitkään, että firma siirtyy lahden eteläpuolelle, ja meitä näin suunnittelevia on paljon. Nyt tämä saa vauhtia, jos nämä pölkkypäiset ehdotukset toteutuvat.
Bambi sanoo
noh, Ilkka voisi mennäite oikeisiin töihiin, eikä elää ”verovapailla” tuloilla. Selvittäis ny vaikka ensin, mistä SAK:n rahat oikeasti tulevat, ja paljonko niistä on todellisuudessa maksettu veroja.
Arttu Taponen sanoo
Pisteet Kaukorannalle vastaamisesta ja kutsun esittämisestä Heidille. Vastauksesta vain harmillisesti paistaa yhä joko vilpitön ymmärtämättömyys mistä tämän maan hyvinvointi rakentuu tai silkka häpeilemätön ylimielisyys. En oikein tiedä kumpi vaihtoehto näistä olisi parempi. Harmillista, mutta kuten sanoin, pisteet vastauksestasi Ilkka. Ehkäpä kahvitteluhetki auttaa avaamaan kuvaasi yrittäjien merkityksestä kansantaloudelle. Hyvää kesää!
Martti Kamkaanranta sanoo
Kaukoranta ei vain ymmärrä miten maailma muuttuu! Verkostot ja nuorten ennakkoluulloton asenne tekevät tehtäväänsä. Ay-liikkeen vanhakantainen asenne ei vain sovi tähän päivään, vaikka historia on joksenkin komea.
Minna sanoo
Hei Ilkka!
Kävisikö sinulla mielessä esittää ammattiliittoihin kuuluville työttömille, että kotona olemisen vaihtoehto on mennä töihin, mikäli sillä työttömyyskorvauksella ei elä? Varmaan sinustakin ala-arvoinen ehdotus työttömälle, mutta miksi ei yrittäjälle?
”En mielestäni kehottanut ketään lopettamaan yritystä, vaan kehotin harkitsemaan vaihtoehtoja.” Tämän voit sitten korjata muotoon – En mielestäni kehottanut ketään lopettamaan kotona olemista, vaan kehotin harkitsemaan vaihtoehtoja.
Käyttäkää energianne siellä omassa veroparatiisissa siihen, kuinka TE voisitte edesauttaa esimerkiksi sitä, että myös yrittäjän työttömyysturva paranisi tai, että äitiyslomien kustannukset jaettaisiin tasapuolisesti, näin työnantajana toimiminen olisi vähemmän riskitöntä edes näissä asioissa. Olisit ennemmin pahoillasi kaikkien niiden yrittäjien puolesta, jotka ovat maksaneet ja maksavat välillisesti myös teidän palkkaanne ja yrittäjät, jotka jättävät oman palkkansa nostamatta, että voivat maksaa työntekijöilleen palkan ja yrittäjät, jotka perivät kiltisti työntekijältä maksut ja kiltisti tilittää ne teille maksaen niistä vielä kirjanpitomaksut. Näitä esimerkkejä löytyy ja silti te kehtaatte halventaa yrittäjiä. Oksettavaa!
Hieman kunnioitusta pyydän ja muista aamuisin herätessäsi, että sinunkin palkkaa maksetaan yrittäjien ansaitsemilla rahoilla! Ilman yrittäjiä teitä ei olisi ja jos työpaikkaasi ei olisi, sinunkin osaaminen kanavoituisi hyödyllisemmin.
Tervetuloa yrittäjäksi!
Harri sanoo
Kaukorannan kommentointi osoittaa täydellistä kyvyttömyyttä ymmärtää yrittämistä. Luulisi tuolla koulutuksella osaavan edes laskea. Taidan lopettaa yritykseni. Liian vaikeaksi se tehdään. Palkkatyötä en tietenkään saa kun olen kohta 60v. Yhteiskunta elättäköön.
Jussi sanoo
Tervehdys.
Hieman Kaukorannan kanssa samoilla linjoilla. Näin yrittäjän ominaisuudessa olen kyllä sitä mieltä että todellakin hintoja pitää ehdottomasti nostaa ja paljon.
Kun velotus on tarpeeksi suuri niin voidaan ihan mieluusti maksaa veroa vaikka kuinka ja paljon. Palkkojakin voisi nostaa samalla.
Ongelmatontahan tämä ei tietty ole sillä kustannukset valuvat aina asiakkaalle. Lopullisen maksun siis suorittaa se hyödykkeen tai palvelun tarvitsija. Äkkiseltään tuntuu siltä että palveluiden ja hyödykkeiden ostaminen saattaisi kärsiä. Tietty jos SAK:ssa ollaan sitä mieltä että kyllä kansa kestää niin hinnat ylös vain.
Valtiokin voisi ottaa kaikkien hyödykkeiden ja palveluiden tuottamisen taas kontolleen. Valtio siis sijoittaa ihmiset kolhooseihin ja sovhooseihin joissa ihmiset elävät onnellisina elämänsä. Tämä on tietty kokeiltu jo ympäri maapallon ja monet valtiot ovat tästä toiminnasta luopuneet. Syytä en tiedä miksi.
Nämä ovat ilolla huomiseen työpäivään valmistuvan ihmisen ajatuksia. Ihmettelen vain että miksi niitä veroja aina vain nostetaan? Onko syynä inflaatio? Onko valtion kiinteät kustannukset liian kovat?
Verorahoillahan pyöritetään tätä yritystä nimeltä Suomi. Toivon vain että tämän laivan kipparit todellakin johtavat tätä yritystä siten että kaikki alaiset ovat tyytyväisiä ja tasa-arvoisia kuten yritystenkin pitää toimia. Jos valtion toimintaa ei saada kannattavaksi niin mihinkäs sitten niiden johtajat menevät töihin? Jos näytöt ovat siinä, että maan talous saadaan kaadettua, niin mikä työpaikka on heille oikea?
Kirjoitus ei ole moite kenellekään mutta ei myöskään puolustuspuhe. Syvemmältä pitää kaivaa jos valtion hyvinvointi on ajatuksena.
Matti sanoo
No niin, jokainen lopettaa yritystoimintansa ja siinä samalla tehdään miljoona työtöntä. Miksei työntekoon kannusteta enemmän? Mä käyn kokopäivätöissä, ja siinä sivussa teen firapelihommia mistä mulkut verottaa 60%. Ei hirveesti nappaa, muttakun ei työkkäristä tahdo löytyä tekijöitä sellaisiin hommiin, jotka kestää muutamasta tunnista pariin viikkoon, tai pitää pystyä tekemään 20 tunnin työpäivä. Nämä tekijät löytyy niistä, jotka käy muualla töissä, kun työkkäristä ei kannata. Siinäkin byrokratia kiusaa. Olis simppeli resepti: jos käyt vakityössä, saat puolella veroprosentilla tienata 5000e vuodessa, ilman että se korottaa perusprosenttia. Siitä mikä menee yli 5000 euron, maksaa veroa 20% samoilla ehdoilla. Yritykset taistelevat joka päivä, että sais jostain työntekijän huomiselle tai ensi viikoksi. Näin tämäkin helpottuisi, työt tulis tehtyä ja volyymi kasvaa, jolloin voidaan palkata kokopäiväinen työntekijä. Ja verotulot kasvais enemmän kuin prosenttia nostamalla ja kurittamalla. Eikä yritysten helpotuksiin pidä koskea, koska jos niitä heikennetään, työttömien määrä tulee nousemaan.
Tanja P sanoo
Vaihtoehtoja on harkittu, tein jonkin aikaa rinnakkain osa-aikaista palkkatyötä sekä yritykseni töitä, ja nyt olen pelkästään yrittäjänä – toistaiseksi.
Viime vuonna yritykseni tuotti aika lailla saman verran, kuin olisin saanut peruspäivärahaa, mutta hyvä näin, tykkään enemmän vapaudestani ja siitä, että voin vastaanottaa sen työpätkän miettimättä menetänkö jonkun tuen sen takia.
Ismo Löppönen sanoo
Leimaamalla kaikki työttömät huonompi arvoisiksi kotona makaaviksi yhteiskunnan eläteiksi todistat mielestäni ettei porvari-talonpoika vertaus taida olla sittenkään mihinkään kadonnut.
Ikäni teollisuudessa niin pienissä kuin suurissa firmoissa työtä tehneenä ja useita vuosia työntekijäpuolen luottamustehtävissä olleena olen nähnyt/tuntenut kymmeniä ellen jopa satoja tapauksia joissa parhaat työvuotensa yritykselle antanut työntekijä irtisanotaan kun tuki- ja liikuntaelin sairaudet työliikkeiden tai vastaavien syiden takia lisäävät sairaslomia. Hekö ovat niitä arvottomia loiseläjiä.
Harva valitsee työttömyyttä tarkoituksella.
Harri Saravuo sanoo
Todella Hyvin kirjoitettu vastine törkeään SAK kirjoitukseen. Allekirjoitan täysin. Epäilen että nämä SAK pojat ovat kommareiden aivopestyjä pentuja
jani sanoo
Jos kehotetaan huonosti tuottavasta yrittämisestä siirtymään palkkatyöhön, niin mihinköhän kymmenet tuhannet yrittäjät menisivät töihin, jos yritysten määrä laskisi samassa suhteessa? Itse olin yrittäjä ja rahaa kun vaan ei itselle jäänyt. Aiemmissa kommenteissa oli, että pitäisi nostaa hintoja. Sillä hintakilpaikulla pelaa itsensä ulos ja muut vievät loputkin työt. Ihmiset eivät ole valmiita maksamaan edes ne palkkatyöläiset, ei heillekään poskettomasti rahaa jää. Suomessa on verotuksella pidetty huolta siitä ettei täällä kukaan rikastu. Tarinaa olisi vaikka kuinka paljon mm. Siitä ettei sitä yrittämistä niin vain lopeteta. Lopeta Oy niin huomaat miten helppoa sekin on. Taas maksellaan veroja oikein urakalla , itselle jää lähinnä hävittämisen vaiva. Yritystoiminta pitää lopettaa mm. Jos jää työttömäksi. Toki ei pakota vielä realisoimaan yritystä. Jos yrityksellä on lainoja, ne on entiseen tapaan pystyttävä hoitamaan. Se voi johtaa taas ulosottoon, jos ei tulot riitä. Ulosotossa maksetaan taas viivästyskorkoa perinnän lisäksi 7%. Eli paljon pankkilainaa enemmän. Suomi kyykyttää yrittäjää ja velallista . Tässä maassa tarvittaisiin rakennemuutoksia rajusti.
Esim. Pienyrittäjille voitaisiin perustaa alv pankki. Vuoden alvit kerättäisiin sinne ja vuoden lopussa yritys voisi joko käyttää sen investointiin tai palkkaukseen. Näin tämä läpikulkuerä tulisi hyötykäyttöön…
Sanna Hukkanen sanoo
Montako yrittäjää Suomessa on, jotka tienaavat ainakin toisinaan vähemmän kuin tekemällä samat hommat palkkatyössä? Paljonko yhteiskunnalle maksaisi, jos jokainen näistä ilmoittautuisi työtömäksi työnhakijaksi? Sitä kannattaa ehkä pohtia ennenkuin heittelee tuollaisia ajatuksia ilmolle.
Mikko sanoo
Heippa Oulusta,
Terveisiä 7 vuotta yrittäjänä toimineelta entiseltä palkansaajalta. Lähdin itse 2012 startup yrittäjäksi jälkikäteen ajateltuna ei-toimivalla tuoteidealla joka vielä laman vaikutuksesta päätyi olemaan suhteellisen täydellinen pannukakku. Otin yhtiölle kerrostalokaksion asuntolainan verran velkaa ja käytin sen palkatun henkilökunnan palkkoihin sekä alihankintaan.
Kehitetty tuote ei kuitenkaan myynyt lamasta johtuen, homma kuihtui kasaan, työntekijät piti irtisanoa ja jäin yksinyrittäjänä pähkäilemään miten firman laina maksetaan. Laskin ettei firmaa uskalla päästää konkurssiin, koska olin nimitakaajana niin suuresta osuudesta yhtiön velkaa että sen tuleminen yksityishenkilönä maksettavaksi olisi vaarantanut koko perheen luottotiedot – vaimoni työsopimuksessa on pykälä jonka mukaan hän menettää työpaikkansa jos hänellä ei ole luottotiedot kunnossa. Lisäksi yhtiöön aikanaan uskoi muutama yksityishenkilö, jotka olivat pien-takaajana, heille olisi myös tullut tarpeeton määrä velkaa maksettavaksi.
Knoppitieto:
Jos yhtiö vähentää velkaa eurolla, riittää että sille kertyy myyntikatetta euro.
Jos olisin päästänyt yrityksen konkkaan ja maksanut nimitakaamaani velkaa yksityishenkilönä, velkaa lyhennetään yksityishenkilön nettotuloista. Jotta minulla olisi maksukykyä euro velan lyhentämiseen, työnantajani tulee tienata myyntikatetta 2,1-2,7€. Tämä johtuu moninkertaisista veroista ja sivukuluista.
Niinpä päätin jatkaa yrittäjänä, tein yrityksen vapaaehtoisen velkasaneerausmenettelyn neuvottelemalla, ilman käräjäoikeuden apua. Yhtiön veloista selviteltiin uuden auton verran pois, jäljelle jäi keskustayksiön verran maksettavaa. Firmalle soviteltiin tiukka velkojen takaisinmaksuohjelma. Tämä tapahtui kesällä 2016. Vaihdoin liikeideaa, aloitin uusien asiakkaiden etsimisen. Olin tässä vaiheessa niin lähellä totaalista burn-outtia, että että olin menettänyt lähimuistini. En muista myöskään vuodesta 2015 yhtään tapaamani henkilön nimeä, tapahtumaa tai mitään muutakaan. Palkkaa en ollut pystynyt maksaan itselleni penniäkään kun vuonna 2014 viimeksi. Koska yrittäjä on sosiaaliturvan ulkopuolella, vuosituloni olivat noin 1500€.
Mutta koska luovuttamisen seuraukset olivat vielä suuremmat, ennenkaikkea perheelleni, ei auttanut kun purra hammasta, ruveta töihin. Katsoin Firman kassaan, siellä oli sataviisikymppiä, sillä sai junaliput Helsinkiin. Vonkasin itselleni ilmaisen Habitare-lipun, etsin ehyimmän paitani, menin messuille ja kiersin osastolta toiselle. Sain asiakkaan firmasta joka oli kuulemma tavannut minut 2015 Habitaressa ja yksi henkilö oli käynyt firmassani kylässä, mutta olin kuulemma vaikuttanut liian oudolta. No Shit! Itse en muista niitä tapaamisia. Olin nyt tasapainoisempi. Sain ensimmäisen uuden asiakkaan, sieltä täältä sain lisää.
Seuraavan parin vuoden ajan joka ainoa euro, jonka tienasin, sille oli kolme ottajaa. Lyhensin yhtiön velkoja noin kolme tonnia kuussa. Tein tämän nipistämällä omasta palkastani. Aina oli jossain joku velka, lasku tai tratta, joka oli myöhässä. Markkinointiin tai myyntiin ei ollut mahdollisuutta käyttää penniäkään. Aina joskus jäi viisi euroa tai viisikymppiä, ostin sillä tankillisen diisseliä ja menin uuden asiakkaan luo. Tai soittelin. Hiljalleen, tilanne kuitenkin parani. Olin korvaamaton asiakkailleni, kehitin heille tuoteratkaisuja ja väänsin niistä patenttihakemuksiakin. 2016 pystyin maksamaan itselleni palkkaakin ensimmäistä kertaa 3,5 vuoteen, yhteensä noin neljä tonnia. 2017 tuloni olivat 8000, 2018 jo 9500 euroa. Yhtiön liikevaihto kasvaa joka vuosi, 2018 tuplasin edellisvuoteen nähden, tänä vuonna tuplaamme sen taas.
Nyt keväällä 2019 Yhtiöllä on velkaa jäljellä käytetyn auton verran. Talvet ovat vaikeita, niiden aikana liikevaihtoa kertyy sen verran että saan pakolliset lyhennykset ja kulut hoidettua mutta palkkaa en voi maksaa. Kesäisin kerääntyy iso potti, ennustan että tänä vuonna voin maksaa itselleni 15 000 palkkaa. Nyt toukokuussa en ole vielä maksanut mitään, heinäkuussa tulee tililleni koko vuoden tulot kerralla.
Minulla on taas tällä hetkellä työkaverikin. Hän on pitkäaikaistyötön ja kroonisesti sairas, joka on KELA:n tuella tullut työkokeiluun yritykseeni. Hän on osoittautunut aivan korvaamattomaksi kaveriksi jonka työmotivaatio on jotain aivan käsittämätöntä. Ei ole asiaa mitä hän ei oppisi. Työkokeilujakso päättyy pian, kerään hulluna kassaa että saisin palkattua hänet, hän on tehnyt itsensä minulle korvaamattomaksi. Jätän vaikka oman 15 000 maksamatta jos on pakko. Onneksi on olemassa tämän kaltaisen kaverin työllistämiseen palkkatukimenettely! Kesäkaudelle henkilöstö kasvaa vielä kahdella, heille pitää maksaa normaali palkka.
Olemme kehittäneet asiakkaan toiveesta uuden ratkaisun, joka vetää valittuun markkinaan. Työntekijöiden avulla saan toimitettua sitä sovitut määrät, saan riittävästi kassaa jotta voin ostaa loputtomasti diisseliä ja pääsen kiertämään Suomea, ensi vuonna tuplaamme tämän vuoden liikevaihdon. Se riittää siihen, että ensi vuonna pystyn maksamaan itselleni ehkä 20 000 vuosipalkkaa, enemmänkin, jos hyvin käy. Lisäksi ensi vuoden aikana yhtiön velat on maksettu, niistä vapautuva kuluerä voidaan siirtää palkanmaksuun. Jos kaikki menee hyvin, ensi vuoden lopussa yritys työllistää kolmesta neljään vakituista henkilöä.
Yrittäjätarinassani on tällä näkymällä tiedossa onnellinen – ei loppu, vaan jatko.
Mikään tämän tarinan onnellisista asioista ei olisi onnistunut ilman verohelpotuksia. Haluan kuitenkin tähdentää, että valtaosa niistä koskettaa yksityishenkilön osuutta, ei yritystä.
Kirjanpitoteknisesti yhtiö lyhentää velkojansa tuloksesta – kassaan pitää jäädä rahaa jotta voi lyhentää velkaa. Mutta koska yhtiöllä on rekisteröity tappioita vuodelta 2012 ja 2013, yhtiön ei tarvitse maksaa yhteisöveroja tuloksestaan, ennen kuin vanhat tappiot on nollattu seuraavien vuosien voitolla. ALV toki kiertää ihan normaalisti.
Yksityishenkilönä, tulojeni ollessa tuolla kymppitonnin kulmilla, minulle soitteli myyntihenkilö Veronmaksajien keskusliitosta. Hän luuli minua varakkaaksi koska olin yrittäjä, ehdotti jäsenyyttä. Olisin saanut lehden jossa oltaisiin neuvottu kuinka sijoittaa varojani ja opetettu kuinka kiertää veroj.. anteeksi, optimoida omaa talouttani. Sanoin ettei asia kosketa minua. Miksi? Koska en maksa veroja. Ja toden totta. Progressiivisen verotusportaan mukaan palkansaajan alle kymmenen tuhannen euron vuosituloilla palkkaverotus on käytännössä nolla. Viime vuonna maksoin ennakkoveroa 690€ ja saan palautuksena kaiken takaisin.
Kolleegani on Suomalaisen sosiaaliturvan varassa, yhteiskunta kustantaa hänen elämistään ja vastineeksi hän tekee itsestään hyötyä tuottavan Suomen kansalaisen, siirtyy palkansaajaksi ja veronmaksajaksi. Hänen kanssaan teemme verovaroilla rakennetuista rakennuksista hiukan parempia.
Kesätyöntekijät joita minulle ovat tulossa, ovat itse asiassa lähellä eläkeikää, koska sieltä saan ammattitaitoisimmat, joustavimmat kaverit minulle hommiin. He saavat verohelpotuksia palkkatuloista, joita tienaavat eläkkeen ohella. Tämä järjestely mahdollistaa yhtiölle joustavan palkanmaksun, ainoastaan niiltä päiviltä jolloin tarvitsen heitä, kaverit saavat mukavaa virikettä arkeensa – kaikki hyötyvät. Jossain siellä, näiden ponnistusten takana siintää tasapainoinen pk yritys jonka yrittäjäkin kuuluu keskituloisiin.
Kannattaa hoksata että alkuperäinen syyni jatkaa yrittäjänä, vaimoni työpaikan pelastaminen, ei kosketa minua enää. Nimitakaus yhtiön velkoihin on tietenkin se viimeiseksi maksettava velka – mutta nyt selviäisimme jo siitä. Jatkan siksi, että rakastan yhtiötäni, rakastan työntekijöitäni, rakastan asiakkaitani ja rakastan omaa elämääni firmani ympärillä.
Suomen Yrittäjien mukaan yksin yrittäjistä noin 40% tienaa alle 1000€ kuukaudessa. He tekevät tätä työtä kolmesta syystä:
1. Rakkaudesta
2. Palkansaajille tarkoitettujen progressiivisten verohelpotusten ja asumistukien voimalla
3. Koska heidän on pakko – palkansaajana heidän tilanteensa olisi vielä pahempi.
Hyvä Ilkka Kaukoranta.
Teitä tuntematta, osaan arvata että tulonne ovat keskituloista korkeammat. Se mahdollistaa Teille yksilölliset ratkaisut omassa elämässänne. Hiukan design sohvaa, high-end kaiuttimia, pienten putiikkien vaatteita, hyvää ruokaa pienissä ravintoloissa. Koruja tai kelloja. Uusinta teknologiaa ja innovaatiota. Nämä tuotteet, palvelut ja ratkaisut ovat lähtöisin pieniltä yksinyrittäjiltä, jotka ovat tai ovat joskus olleet samassa asemassa kuin minä.
Olen kanssanne samaa mieltä siitä, että yritystukia tulee katsoa kriittisesti. Minun puolestani ne voi kaikki vaikka poistaa. Mutta haluaisin tähdentää että yritystukia ja yritysverojen helpotuksia/järjestelyä harrastavat Teidän Organisaationne yhteistyökumppanit, eli suuret yritykset. Me pienet yritykset hyödynnämme niitä tuki- ja helpotusmenettelyjä, joita palkansaajille tarjotaan.
Kannattaa huomata että isot firmat ovat ne jotka voimillaan palkansaajien vero- ym edut mahdollistavat, pienpalkkaisia aloja on olemassa siksi, koska on olemassa isoja pörssiyhtiöitä jotka niitä ylläpitävät.
Teidän henkilökohtaiseen elämäänne yritystukien vähennys näkyy innovaatioiden vähenemisenä Suomessa, joudutte ostamaan uusimmat lelunne normaalien kuluttajien kanssa samasta bulkkitavarasta, Siitä mitä Kiinassa tuotetaan ja Gigantissa myydään.
Toivotan Teille menestystä verohelpotus-neuvotteluihin, mukavaa kesälomaa, olette sen varmasti ansainneet!
Mikko Oulusta.
Erkki sanoo
Ihme kitinää taas joltain rändomilta blogaajalta.
Julle siika sanoo
Eikös yrittäjät voisi kitinän laittaa sinne isoihin yrityksiin ja olla myös ihan hisssukseen. Nyt on kansa puhunut ja meidän hallitusjärjestelmä on parhaimpia mitä tässä maailmassa on. Kokoomus ja Keskusta ovat hallinneet kohta 20 vuotta. Nyt on demarien vuoro. Kansa päättänyt. Lopettakaa ikuinen kitinä ja tehkää duunianne, kuten minä olen tehnyt samassa firmassa 26 vuotta.
Johanna sanoo
Kansa puhunut, nimen omaan. Pyytäisin muistamaan toiseksi ja kolmanneksi tulleet puolueet joita suurin osa äänesti., vaikka demarit omaa agendaansa läpi ajaen hallitukseen valitsikin takinkääntäjänä tunnetun keskustan. Huomauttaisin myös, että SDP istui itsekkin haukkumassaan Kataisen hallituksessa ja piteli siinä jopa valtiovarainministerin salkkua. Voi olla että tämän uuden punavihrean hallituksen seurauksena sinunkin työpaikallasi on edessä yt-neuvottelut, kun työnantajien kulut vain kasvavat.
Mindy sanoo
Hieman taustaa.
Lopetin Nokiassa v. 2009, takana jo silloin pitkä ja mielenkiintoinen ura markkinointijohtajana ja kansainvälisen liiketoiminnan kehittäjänä, yli 100 palvelua kaupallistanut, myynyt ja markkinoinut kolmella eri mantereella.
Ilmeisesti (?) koska olin yli 40-vuotias nainen ja kokemusta riitti, minulle todettiin koko ajan, että olen liian kokenut, kun hain palkkatöitä. Vuonna 2011 annoin periksi ja perustin oman yrityksen. Vuonna 2013 liityin lisäksi toiseen kv. yritykseen partnerina. Rakastin yrittämistä, asiakkaitani, yhteiskumppaneitani – olen luontainen verkostoituja ja aina huolehtinut suhteista, aina hyvää palautetta saaden eri liiketoimintaketjun osapuolilta.
Koska tein konsultointia ja 3-12 kk projekteja, asiakkaat maksoivat vasta projektin päätyttyä, usein vasta 2-3 kk loppumisen jälkeen. Pisin odotus oli suoritus huhtikuussa ja maksu vasta syyskuussa. Jouduin kuitenkin aina maksamaan yritysverot, ALVit ja muut liiketoiminnan kulut, kuten jokainen yrittäjä ja yritys, ennen kuin asiakkaan maksu tuli, eräpäivän mukaan.
Joten, surullisesti, jouduin lopettamaan oman yritykseni vuonna 2015, koska olin koko ajan miinuksella, jäljessä maksuista. Jäin kuitenkin osakkaaksi meidän yhteiseen yritykseen. ”Onnekseni”, yksi asiakkaani Englannissa halusi minut palkkatyöläiseksi, joka edelleen olen.
Kuten monet (useimmat) yrittäjät, en saanut mitään tukea KELAsta, SYT (vaikka maksoin yli 400€ joka vuosi) tai sosiaalipalveluista, kun minulla ei ollut tarpeeksi rahaa elämiseen. Yrityksen laskut maksoin aina ajallaan.
Summa summarum:
Kokemukseni mukaan yli 40-vuotias nainen ja mies ei saa palkkatöitä helpolla Suomessa. Suomessa ei arvosteta kokemusta ja korkeaa työmoraalia. Joten moni päätyy siksi yrittäjäksi. 2011-2012 osallistuin Aalto Yliopiston Protomo-ohjelmaan, jonka tarkoituksena oli synnyttää uusia yrittäjiä työttömien akateemisten joukoista. Meistä vain muutama onnistui yrittäjänä 🙁
Suomi tarvitsee yrittäjiä työllistämään muita. Muutin siksi Englantiin, täällä SME firmat työllistävät 60-70% kaikista työntekijöistä, Contractor, freelance, self-employed, mikrofirmat ja pienet firmat talouden tärkeä osa. Olen vakavasti miettinyt uudestaan oman firman aloitusta. Täällä Briteissä sitä tuetaan, esim.:
“A business making less than £79,000 annually does not have to register for VAT. This means as a small company with a small turnover your products and services might be less than a VAT registered competitor. If you are VAT registered you’ll need to complete a return each quarter.“
Mikro yrittäjä sanoo
Jos kerran SAK on duunarin asialla, niin miksi nimenomaan ette ole Suomalaisen M,P,K yrittäjyyden puolella ja taistele tätä Suomalaisella työllä ansaitun rahan pumppaamista pörssiyhtiöihin?
Pistäkää ne pörssiyhtiöt ahtaalle ne ei luo edes 10% tämän maan työpaikoista…
sarjayrittäjä hanson sanoo
Hieno kirje!
Melkein tuli olo, että ilkka kehottaa tienaamaan yrittäjänä enemmän. Meillä se onnistuu helposti leikkaamalla työntekijöiden tuloista ja karsimalla työntekijöiden etuuksia. Kiitos Ilkka vinkistä, että muistat olla meidän yrittäjienkin puolella, nyt sanojesi jälkeen uskallan keskittyä ottamaan palkkaa ensisijaisesti itselle ja pistää työntekijät raatamaan kunnolla palkkani eteen 😉
MikaT sanoo
https://www.facebook.com/1196034693/posts/10219406382089017?s=1196034693&sfns=mo
Sacces sanoo
Yrittäjä Willem van Schevikhoven Pornaisista kertoi Yrittäjien ja Iltsikan haastattelussa hiljattain, että yrittäjiltä aiotaan vaatia on-line-kassajärjestelmä, jotta valtio näkee liikevaihdon joka hetki. Ja järjestelmä maksaa paljon – yrittäjille, ja tuo etua – valtiolle. Veljeni Australiassa kertoi, että kun yrittäjien kirjanpitojärjestelmää siellä muutettiin, valtio lahjoitti yrittäjille parin tonnin apurahan kattamaan muutoksesta aiheutuneet kulut. Miksei meillä?
Oma juttuni koskee koulutetun hierojan alvia, joka on nolla. Aluksi tämä toimi laskutusfirman kautta niin kuin pitää. Kunnes valtio päätti, että laskutusfirma ei ole koulutettu hieroja, joten sen kautta koulutetun hierojan laskutuksesta pitää ottaa 24 % alvia, vaikka työ on alvi-vapaata. Siis hieroja ei laskuta asiakkaalta alvia, koska työ on alvitonta, mutta kun lasku kulkee laskutusfirman kautta, sen on pakko raapia siitä valtiolle 24 %. Huono yhtälö, ja miksi?
Petri Paimander sanoo
Yksi asia mitä yrittäjien tuntuu olevan vaikea ymmärtää on se, että suurin osa teidän / teidän yritystenne tekemästä työstä on OLEMASSAOLEVAA TYÖTÄ, joka ei synny teidän ansiostanne. Sattuu vain olemaan tällä hetkellä voimassa sellainen ”yhteiskuntasopimus”, jolla ko. hommat on annettu yritysten tehtäväksi.
Makrotaloudellisesti oikeasti hyödyllisä yrittäjiä ovat vain a) vientialan yritykset, b) tuontia korvaavien hyödykkeiden tuottajat.
Mutta jos meillä valittaisiin sellainen yhteiskunnallinen tehtävienjako, että esimerkiksi kaikki kiinteistönhoito (esimerkkinä) siirretäänkin Kansallisen Kiinteistöhoitoviraston alaisuuteen ja sitä kautta alan työntekijöistä tulisi julkisen viranhaltijoita. Ei se Suomen työllisyyteen tai kiinteistönhoidon tarpeeseen mitään vaikuttaisi…
Joo, saattaa olla että nykyinen malli on työn tehokkuuden / laadun tai jonkun muun vastaavan kriteerin perusteella JÄRKEVIN ja PARAS. Silti – suurin osa yrittäjistä toimii sellaisilla aloilla ja kansallista lisäarvoa tuottamatta, että heidän yrittäjyysmahdollisuutensa perustuu vain ja ainoastaan siihen ”armeliaisuuteen” että yhteiskunnassa on kyseinen toimintasektori päätetty avata yksityiselle toimeliaisuudelle. Nämä yrittäjät eivät LUO ainoatakaan veroeuroa tai työpaikkaa. Heistä vain sattuu tulemaan KANAVA kyseisten työpaikkojen syntymiselle.
”Itsekin yrittäjä, mutta en todellakaan yrittäjäystävällisempää yhteiskuntaa kaipaavaa”
Sami S sanoo
Näköjään on olemassa fiksujakin yrittäjiä, kiitos tästä kommentista. Toivottavasti kommentti saa muut täällä kärkkäästi kommentoivat ymmärtämään mistä ne työpaikat ja jaettavat varat tähän maahan tulevat, ja mihin yrittäjät tässä kuviossa sijoittuvat. Kun luin kommentteja niin alkoi jo tuntumaan siltä että yrittäjät, ja todennäköisesti suurimmaksi osaksi vain ja ainoastaan kotimarkkinoille tuotteita ja palveluita tarjoavat, ovat ainoita jotka tässä maassa jotenkin kummasti tuovat valtion kirstuun rahaa. Palkkatöissä, olkoonkin vaikka toisen pienyrittäjän työntekijä tai valtion virkamies, olevaa asiakasta, joka sen paljon puhutun ALV:nkin maksaa jo verotetusta palkkatulostaan, ei kommenteissa mainita sanallakaan. Ei tosin mainita myöskään sitä ulkomaista isoa yritystä joka suomalaiselta pieneltä vientiyritykseltä ostaa palvelun tai tuotteen. Mitenkään väheksymättä yrittäjän itsensä tekemää työmäärää, joka monesti on epäinhimillinen, vaikuttaa siltä että pienyrityksen työntekijä, ja samalla kuluttaja, joka monen täälläkin valittavan yrittäjän elämisen maksaa, on lähinnä taakka monelle yrittäjälle. Tai eihän se palkansaaja sitä yrittäjän elämistä maksa, vaan se on se ulkomainen vientiyrityksen asiakas. Tai toisaalta se joka pystyy lähinnä työllään tuottamaan niin paljon lisäarvoa että se riittää kattamaan myös yrittäjän elämisen. Jotkut yrittäjät pystyvät tähän yksin, jotkut tarvitsevat siihen muitakin ihmisiä, joita yleensä kutsutaan työntekijöiksi, ja jotkut eivät pysty siihen edes valtion, eli kaikkien veronmaksajien, avustamina.
Terttu sanoo
Teen yksinyrittäjänä 6 päiväistä työviikkoa ja 10-12h päiviä. Helmikuussa olin tehnyt kassaan n. 7000€. Kuukauden päätteeksi tilillä oli 138€. Nimimerkillä arvonlisävero, ennakkovero, jäännösvero jne. Kai tässä voisi hankkia lisäksi jonkun öisin tehtävän palkkatyön niin ei olisi vapaa-ajan ongelmia ja jäisi rahaa maksaa vaikka lisää veroja 😂
4 yrityksen osa-omistaja sanoo
Ilkka varmaan asiantuntijana on ollut monessakin yrityksessä yrittäjänä. Ai ei vai? Luulisi, että noin viisas mies osaisi. Kannattaa yrittää niin huomaat miten helppoa on aloittaa nollasta voittoa takova oma yritys. Suosittelen ehdottomasti myös henkilökunnan palkkaamista niin tulet huomaamaan, miten ihanaa, helppoa ja vaivatonta työnantajana toimiminen Suomessa on.
Timo Laaksonen sanoo
Taidan aloittaa Yt..
Rupee pikku hiljaa riittää kakkoseen.
Miten (kirosana)pitää olla, että rupee kirjoittaa tuollaista tekstiä tuossa asemassa.
Noname sanoo
Kiitos taas kerran kaikille äänestäjille. Niin pitkään tälläinen naurettavuus jatkuu kun jaksaa jengi äänestää. Jos joku sanoo tähän, että kannattaa, odotan perusteluja. Nyt näette miten homma jälleen jatkuu kun samaa systeemiä tuetaan. Systeemi vaatii ison remontin. Nykyinen politiikka on vanhentunut muoto hallita.
Verohelpotuksista sen verran, että esim Fortum maksoi veroja suomeen vuonna 2005 n. 680M€ ja vuonna 2017 vain 75M€ vaikka liikevaihto kasvoi noin miljardin tässä ajassa.
Tämä kertoo jo sen, että peli on ihan muuta mitä annetaan ymmärtää… Yksi plus yksi matematiikkaa saa ja kannattaa käyttää.
Vai kannattiko jälleen äänestää, kun muutokset ovat juuri tätä samaa ja samat päättäjät pyörii. SOTE maksoi helvetisti ja siellä se sama ukko edelleen istuu vaikka epäonnistui ja tuhlasi kansan rahoja… Rahaa löytyi tähän kuten lobbarifirmoille, muttei oikeisiin asioihin.
Kiitos vielä kaikille, ketkä jaksaa tukea tätä. Neljän vuoden päästä tulette huomaamaan saman homman. Jos joku puolue voittaa jota ei haluta mukaan, sen kanssa ei tehdä yhteistyötä.. Kiva demokratia. 😉
Tomas sanoo
Entäs iäkkäät yrittäjät? Äitini ei saannut työttömyyskorvausta kun möi maatalousyrityksensä minulle. Vaikka hän oli suurin osan ajasta vielä ollut muualla palkkahommissa. Hän jäi odottamaan eläkkeelle pääsyä 2 vuotta, ilman mitään korvausta, koska oli ollut yrittäjä. Näin valtiomme raiskaa meidät.
Karo Holmberg sanoo
Kuinkakohan monta miljoonaa euroa saataisiin kassaan, jos AY-liikkeen toiminta laitettaisiin verolle, sekä ay-maksun vähennyskelpoisuus poistettaisiin? Miksi tämä nykypäivänä edes on vähennyskelpoinen, kun laki on turvaamassa työntekijöiden oikeuksia ihan ilman ay-liikettäkin?
Miksei SAK ehdota isojen multikansallisten korporaatioiden rahavirtakikkailun kuriin laittamista?
Kun SAK:n ehdotusta oikein miettii, pääsee helposti ainoaan loogiseen lopputulokseen: Tarkoitus on saada Suomeen ennätyksellinen pahoinvointi joka johtaa AY-liike -jäsenyyksien räjähdysmäiseen kasvuun. Mitä pahoinvoivempaa suomalainen kansa on, sitä enemmän ay-liikkeet saa jäseniä pahan päivän varalle itseään turvaavista kansalaisista. Mitä enemmän jäseniä, sen enemmän valtaa ja sen enemmän rahaa.
SAK on kasvattamassa omaa valtaansa, ei muuta.
Sami S sanoo
Ilmeisesti Karolle ei ole ihan selvää se mitä AY-liikkeet, ja erityisesti keskusjärjestöt kuten SAK, tekevät. Ne pyrkivät nimenomaan vaikuttamaan työntekijöitä koskevaan lainsäädäntöön ja siten pitämään työntekijöiden aseman yleisesti kohtuullisena, tai jopa parantamaan sitä, työnantajien keksiessä uusia tapoja saada revittyä työntekijöiden selkänahasta entistä enemmän. Se, että laki on olemassa, ei tarkoita etteikö sitä voisi koittaa parantaa. Juuri siksi ne ovat yleishyödyllisiä ja Suomen lain mukaan oikeutettuja tiettyihin veroetuihin. Myös työnantajajärjestöt ovat yleishyödyllisiä samalla periaatteella ja siten oikeutettuja samoihin veroetuihin.
Kyllä ammattiyhdistykset ja keskusjärjestöt ovat myös puuttuneet monikansallisten korporaatioiden verokikkailuun mutta kun se ei ole suoranaisesti heidän asiansa niin vaikuttaminen sen suhteen on vähäistä. Luulisi että työnantajayhdistykset pyrkisivät tähän puuttumaan enemmän koska sehän saattaa suurimman osan heidän jäsenistöstään hankalaan kilpailulliseen tilanteeseen. Jostain syystä eivät ole kuitenkaan puuttuneet. Olisikohan syynä se että myös näiden ikävästi käyttäytyvien korporaatioiden Suomen tytäryhtiöt ovat heidän jäseniään?
Arto Krootila sanoo
Kaukoranta on viikkoraha-aikuinen (*. Ei se ymmärrä.
*) Teet mitä käsketään, et kiukuttele usein ja tervehdit pomoasi niin raha kilahtaa tilille kuukauden lopussa kuten viikkoraha kiltille lapselle, jonka ei tarvitse huolehtia mistä ne rahat hankitaan.