Kiinteät kulut kasvavat helposti yrittäjillä
Kiinteät kulut olivat vuosien ajan yli 20.000€ kuukaudessa. Tässä postauksessa kerron miten sain karsittua kiinteät kulut murto-osaan tuosta.
Kun on 15 vuotta toiminut perinteisenä yrittäjänä joka minulle on tarkoittanut työnantajana toimimista, kiinteitä kuluja ja yrittäjäriskin kantamista kestää jonkun aikaa muuttaa toiminta sellaiseksi, että voi kutsua itseään nimikkeellä uuden ajan yrittäjä. Minulla tämä muutos kesti kolmisen vuotta. Onko se ollut helppoa, ei. Onko se vaatinut hermoja, kyllä. Kannattiko? Kannatti.
Ajasta ja paikasta vapaa yrittäjyys
Yksi blogini luetuimpia postauksia on Kotona tehtävä työ ja passiiviset tulot vetävät puoleensa. Se kertoo siitä muutoksesta, joka yrittäjärintamalla on käynnissä. Toki edelleen perustetaan paljon perinteisiä yrityksiä, mutta entistä useampi haluaa yrittäjyyden vapaudella ja ilman suuria riskejä. Varsinkin pitkään yrittäjänä toimineet hakevat uutta muotoa yrittämiselle.
Juuri äsken Facebookfeediini pompsahti kollegani postaus Zinzinosta. Tämä pariskunta on toiminut vuosikymmeniä lypsykarjayrittäjinä. He aloittivat Zinzinon 6 vuotta sitten ja tänään lähti lypsykone kohti espanjaa jatkamaan työtään toisen palveluksessa. Suoramyynti ja tiimiyrittäjyys on tarjonnut heille, kuten monille tuhansille muillekin uuden alun, jonka avulla voi unelmoida ja elää vapaammin.
Lapsettomasta uraohjuksesta kolmen lapsen äidiksi
Olen kirjoittanut aiemmin Miksi Verkostomarkkinointi tuli tapahtumamarkkinoinnin tilalle postauksen, jossa avaan taustoja tälle täydelliselle uramuutokselle. Tässä uudessa postauksessa kerron kuulumisia viime vuodesta ja tästä vuodesta, joka tuo perheeseemme täysin uuden muutoksen kolmannen lapsen muodossa.
Vielä vähän yli kuusi vuotta sitten kuvittelimme elävämme lapsettomina uraohjuksina elämämme. Enpä olisi ikinä kuvitellutkaan, että olen pian kolmen alle kouluikäisen lapsen äiti. Perheeseen keskittyminen ei olisi mahdollista ilman uusia yrittäjyyskuvioita.
Kannattamattomasta liiketoiminnasta kannattaa päästä eroon
Tapahtumatoimistomme palveluiden myynti ja pyörittäminen oli henkilökunnasta huolimatta pääosin minun vastuullani. Se tuli selväksi ensimmäisen lapsen saatuamme. En enää ollut operatiivisessa toiminnassa aktiivisesti ja luonnollisesti se näkyi myynnissä. Jälkikäteen ajateltuna hämmästelen edelleen miten kuivin jaloin kaikesta selvisimme, sillä peliliikkeitä olisi kannattanut tehdä jo aiemmin jos meidän perheen näkökulmasta asiaa tarkastelee.
Tapahtumaliiketoiminta ei ollut kannattavaa vuosiin. Se olisi ollut kannattavaa jos olisin myös itse tehnyt täyttä päivää sen eteen. Henkilöstön palkkakulut, kiinteät kulut ja alihankintakulut kasvoivat koko ajan samaan aikaan, kun myynti pieneni. Yllättävän hyvin meille tuli kauppaa sisään ilman aktiivista myyntiäkin.
Selvisimme näistä heikommista vuosista siksi, että olimme tehneet ennen lasten tuloa hyvää tulosta ja jättäneet sen pääosin yritykseen. Näillä voitoilla sitten olemme tähän vuoteen saakka maksaneet kannattamattoman liiketoiminnan kuluja.
Zinzino näytti suunnan muutokselle
Kun aloitin lokakuussa 2014 suoramyyntiliiketoiminnan Zinzinossa näin siinä mahdollisuuden muuttaa yrittäjyyden suuntaa kolmen vuoden perspektiivillä. Ensimmäinen lapsemme oli silloin kaksivuotias ja toinen lapsemme ilmoitti tulostaan syksyllä 2014. Sivutoimisesti pystyin rakentamaan Zinzinosta yrityksemme päätulonlähteen raskauden ja äitiysloman aikana sekä kasvattaen kahta pientä lasta mieheni kanssa.
Samalla pyöritettiin tapahtumafirmaa sekä sisustussuunnittelufirmaa ja hoidin myös lukuisia luottamustehtäviä. Kaiken tämän on pystynyt tekemään ilman taloudellista riskiä ja isoja investointeja uuteen liiketoimintaan. Jos joku väittää ettei ole aikaa aloittaa suoramyyntiliiketoimintaa näyttääkö siltä, että minulla oli ylimääräistä aikaa aloittaessani Zinzinon?
Viime vuonna oltuani mukana Zinzinossa kolme vuotta tulin valituksi koko yrityksen Recruiter of The Year palkinnon saajaksi 34 maan partnereiden joukosta. Se oli suuri kunnia ja kannustus myös muille, että tässä liiketoiminnassa ei ole väliä koska aloittaa, vaan mitä tekee.
Vuosi 2017 muutosten vuosi
Alunperin olin ajatellut vain pikkuhiljaa ajaa alas Eventgardenin liiketoiminnan. Se tuntui kuitenkin hölmöltä, koska tarjouspyyntöjä tuli edelleen sisään ilman myyntiä. Keväällä 2017 Eventgarden löysi uuden kodin Revoltin huomasta. Vaikka liiketoiminta oli siirtynyt uuden omistajan alle oli meillä edelleen aika paljon kiinteitä kuluja Eventgardenista vuoden 2017 aikana. Se näkyy luonnollisesti yrityksen tuloksessa.
Suurin osa 2017 liikevaihdosta on jo tullut Zinzinosta, vaikka suurin osa kuluista koski tapahtumabisnestä. Oli turhia liiketilojen ja varastojen kuluja, kalustosta aiheutuvia kuluja ja leasing-vastuita esimerkiksi monitoimikoneesta, joka oli ollut pienellä käytöllä jo pitkään. Tavoite oli minimoida kiinteät kulut mahdollisimman nopeasti.
Siirryimme isosta vuokraliiketilasta väliaikaisesti omistamaamme liiketilaan Käpylässä. Siinä vaiheessa ajattelimme, että olisi hyvä olla joku toimisto työhuoneena. Loppuvuodesta totesimme, että tämäkin tila on aivan turha. Siitäkin aiheutui turhia kiinteitä kuluja.
Teen työtäni pääosin kotoa tai tavaten ihmisiä kaupungilla. Pistimme liiketilan myyntiin ja se meni kaupaksi helmikuussa 2018. Zinzinon liiketoiminta on siitä kivaa ettei siihen kohdistu käytännössä mitään pakollisia kiinteitä kuluja.
Toki yrittäjän pitää huolehtia vakuutusturvastaan. Osa tarvitsee autoa liikkumiseen ja läppärit sekä nettiyhteydet pitää tietysti toimia. Näitä tosin moni tarvitsee kaikkeen muuhunkin elämässään. Kouluttautuminen on yksi asia mihin suoramyynnissä menestyneet investoivat.
Itsensä kehittämisestäkin on hyötyä kaikessa elämässä. Mutta liiketiloihin henkilökuntaan tai markkinointiin ei tässä liiketoiminnassa mene euroakaan. Yksinäistäkään tämä ei ole vaan tiimiyrittäjyys on todella yhteisöllistä ja perustuu auttamiseen.
Vuosi 2018 on uusi alku – Kiinteät kulut minimiin
Nyt vuoden 2018 alussa voi todeta, että päästään aloittamaan lähes puhtaalta pöydältä. Alkuvuosi on minulta tosin mennyt pääosin sängyn pohjalla maaten. Alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys on vienyt työkyvyn ja olenkin kiitollinen siitä, että perusturva tulee joka tapauksessa Zinzinon liiketoiminnan kautta passiivisten tulojen muodossa.
Niillä saa kustannettua muun muassa puhelinkulut, IT-kulut, autojen kulut, YEL-vakuutukset, sairauskuluvakuutukset, tapaturmavakuutukset, henkivakuutukset, autovakuutukset, yrityksen vastuuvakuutukset… onpas siinä muuten vakuutuksia! Toki jokainen itse päättää miten hyvin haluaa itseään vakuuttaa, meille turvallisuus on tärkeää.
Yrityksen liikevaihto on eri asia, kuin yrittäjän bruttotulot
Tässä yhteydessä onkin hyvä muistuttaa, että yrityksen liikevaihto ei ole sama asia kuin yrittäjän bruttotulot. Keskustelupalstoilla ihmetellään usein yrittäjien bruttotuloja Zinzinoonkin liittyen. Zinzino ei maksa palkkaa vaan yrittäjä laskuttaa yrityksensä kautta saamansa provisiot. Näillä tuloilla sitten maksetaan esimerkiksi edellä mainitsemiani yrityksen kuluja. Yrittäjä voi itse päättää osakeyhtiömuotoisessa yrityksessä paljon palkkaa nostaa. Kirjoitin aiheesta postauksen Heidi Ekholm-Talas tulot.
Passiivisten tulojen merkitys yllättävissä tilanteissa
Jos yrityksen liikevaihto olisi kiinni ainoastaan tekemästäni työstä juuri nyt voisi vitsit olla vähissä. Raskauden takia en pysty tekemään täysipainoisesti töitä. Kolmen vuoden aikana Zinzinossa tekemäni työ asiakasorganisaation ja tiimin kasvattamiseksi kantaa. Voin siis hieman hengähtää.
Mielikuva, että tässä suoramyyntityössä voisi heittäytyä eläkkeelle ja vain kerätä rahoja muiden tekemästä työstä on täysin väärä. Tiimi tarvitsee johtajiaan auttamaan, kouluttamaan ja motivoimaan.
Kuitenkin tällainen hetkellinen hengähdystauko on mahdollista, kun muut tiimin avainhenkilöt ottavat koppia asioista. Tiimiyrittäjyyden mahtavia puolia. Rakastan työssäni erityisesti kouluttamista isoissa tapahtumissa. Kokemus Globenissa kolmen tuhannen ihmisen edessä oli sellainen, että voisin kuvitella kiertäväni tulevaisuudessa Zinzinon koulutustapahtumia ympäri maailmaa perhe mukana tottakai.
Katso Facebooklive video, jossa kolmen kollegani kanssa kerromme minkälaista suoramyyntiyrittäjyys on ja miten meidän elämämme on muuttunut. Video on kuvattu Teneriffalla Ritz Carltonissa Zinzinon Director Tripillä 2018.
Lapsiarkea Median osakkaaksi
Koska kaikkia munia ei koskaan kannata pitää yhdessä korissa yrityksemme osti osuuden Lapsiarkea Mediasta, joka on toiminut vuodesta 2012. Perustimme yhtiökumppanimme kanssa uuden yrityksen tälle liiketoiminnalle. Tätäkin työtä voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta.
Viime vuoden ajan tein sisältöjä tuohon Suomen suosituimpaan nimisivustoon ja Lapsiarkimediaan. Nyt olen kyseisen yrityksen toimitusjohtaja ja osakas. Nyt maaliskuussa 2018 sivusto tekee uudet ennätykset. Uniikkeja lukijoita on yli 120 000 ja sivunäyttöjä yli 300 000. Meillä on kiinnostavia suunnitelmia median kehittämisen suhteen. Niistä lisää tuonnempana.
Taloudellista turvaa sijoitusasunnoista
Lisäksi kasvatamme sijoitusasuntomääräämme, sillä näemme tämän tulevaisuuden turvana ja varallisuuden kasvattamisen muodoista kiinnostavimpana. Lue tästä asuntosijoittaminen postaukseni. Itseasiassa todella moni Zinzino-kollega harjoittaa samaa. Ylälinjastani Suvi Jurvelius kertoi aiheesta Me Naiset lehdessä ja vierailee Huomenta Suomi ohjelmassa ensi viikolla.
Perhe on tärkein
Sanomattakin on selvää, että tämän vuoden tärkein asia on masussani kasvava lapsi. Tämä uuden ajan yrittäjyyden muoto mahdollistaa tämän ja olen siitä kiitollinen. Kannustan kaikkia etsimään omaa polkuaan toteuttaa itseään yrittäjänä siten, että elämästä voi nauttia ilman liiallista yrittäjästressiä. Kiinteät kulut eivät ole välttämättömyys yrittäjyydessä ja ainakin minulle se tuo mielenrauhaa.
Raskaana 43-vuotiaana blogi Lapsiarkea Mediassa
Lue myös Mistä lisätuloja elämään. Vaihtoehtojen vertailu.
Lue myös yrittäjäriski ja osingot artikkeli
Toni Salmi sanoo
Hyvä Heidi 🙂💪 Tosi hyvä kirjoitus 🙂