Elämäntapayrittäjyys – Mitä se tarkoittaa minulle?
Ajattelin kirjoittaa ajatuksia elämäntavasta, jota kuvaa parhaiten sana elämäntapayrittäjyys tai lifestyleyrittäjyys. Mitä se tarkoittaa minulle?
Elämäntapayrittäjyys – Lifestyleyrittäjän unelmahommissa
Olen oikeastaan havahtunut vasta viimeisen vuoden aikana, että minusta on tullut aidosti elämäntapayrittäjä. Elätän itseni sisällöntuotannolla ja Zinzino-liiketoiminnalla. Tätä kirjoitustyötä saa tehdä rauhassa itsekseen ja kolmen pienen lapsena äitinä sitä arvostaa rauhaa.
Miten minusta tuli sisällöntuottaja?
En oikein voi edes uskoa, että minä todella kirjoitan ja kuvaan työkseni. Vielä uskomattomampaa on, että aiheet, joista kirjoitan ovat suuria inspiraation lähteitä muutenkin. Matkustaminen, hyvinvointi, sisustus, elämykset ja perheen kanssa touhuilu. Kirjoitan asioista, joita haluaisimme tehdä muutenkin, mutta nyt niistä kertomalla saan elantoa perheelle.
Ainekirjoitus ja kuvaamataito olivat suosikkiaineita kouluaikana. Ensimmäisen kameran sain 10-vuotiaana ja siitä saakka olen kuvannut intohimoisesti elämän tapahtumia. Päiväkirjaakin on tullut kirjoiteltua aikuisiällä.
Pyörittäessäni tapahtumatoimistoa kirjoittelin tapahtumakonsepteja tarinoiden muotoon ja tietysti yritykseni markkinointimateriaaleja. Samalla toimin bloggaajana mm. Kauppalehdessä, Yrittäjäjärjestössä, Markkinointiviestinnän Toimistojen Liitto MTL:ssä ja Eventolehdessä.
Oman Äiti yrittää -blogin perustin vuonna 2013 avatessani äitiyshuuruissa Hippula -lastenkirppiksen ja kahvilan. Esikoinen oli silloin vuoden. Pääsin samantien Blogirinki Mediaan ja aloin tehdä kaupallista yhteistyötä. Muutaman vuoden päästä jäin itsenäiseksi blogiksi ja tein harvakseltaan töitä blogin parissa keskittyen Zinzinoon ja muihin liiketoimiin. Toinen lapsemme syntyi vuonna 2015.
Osakkaaksi Lapsiarkea Mediaan
Vuonna 2017 minua pyydettiin kaupallistamaan Lapsiarkea Mediaa ja 2018 yrityksestäni tuli sen osakas. Sen alla pyörii myös Delux-retkiperhe -matkablogini. Oman blogin osalta tein jonkin verran kaupallista yhteistyötä samaan aikaan. 2017 luovuimme myös tapahtumatoimistosta ja lopetimme sisustussuunnitteluun ja remontteihin keskittyneen yrityksen. Kolmas lapsi syntyi syksyllä 2018.
Somevaikuttamista ja lapsiarkea
Vuonna 2019 päätin alkaa panostaa jälleen omaan Äiti yrittää -blogiin ja siirsin sen Bloggerista WordPressin alle. Äitiysloma päättyi kesän alussa ja mieheni jäi isyyslomalle. Holiday Clubin kanssa alkoi brändilähettiläsyhteistyö. Nyt sisällöntuotanto ja somevaikuttaminen vievät valtaosan liikenevästä ajastani. Hoidan myös asiakkaiden somekanavien managerointia sekä teen sisältöjä asiakkaiden omiin kanaviin.
Jatkuvasti tulee mielenkiintoisia yhteydenottoja ja kiitollisena ihmettelen, että onpa ihanaa työtä. Samaan aikaan hoidamme kolmatta lasta kotona. Esikoinen aloitti koulun ja keskimmäinen menee intoa puhkuen ihanaan päiväkotiinsa.
Unelmahommissa kirja kannattaa lukea
Olen kuunnelut Storytellistä äänikirjana Lähiömutsi ja Salamatkustaja -blogien pitäjien mahtavaa kirjaa *Unelmahommissa. On ollut ihana kuunnella ja nyökytellä kuulemalleen. Minä elän juuri, kuten kirjassa kerrotaan.
Tämän kirjan pitäisi kuulua kaikille nuorille työuraa suunnitteleville opetusohjelmaan. Tämä kirja kannattaa lukea, jos pohtii omaa työuraansa ja mitä sitä tekisi isona. Tämä kirja kannattaa lukea, jos toimii jo sisällöntuottajana ja somevaikuttajana. Tästä kirjasta saa niin paljon potkua ja vahvistusta omaan elämäntapayrittäjyyteen.
Mitä elämäntapayrittäjyys tarkoittaa?
- Elämäntapayrittäjä on tehnyt rakkaasta harrastuksestaan ja asiasta, mikä hänelle tuo nautintoa, myös tulon lähteen.
- Elämäntapayrittäjä pystyy antamaan myös toisille ihmisille niin paljon inspiraatiota rakastamassaan harrastuksessa, että hän voi myös laskuttaa siitä.
- Elämäntapayrittäjä näkee työnsä elämisenä ja kokemuksien kertymisenä.
- Elämäntapayrittäjä ei laske työtunteja vaan tulosta.
- Elämäntapayrittäjä mahdollistaa omien unelmiensa toteutumisen työnsä avulla.
- Elämäntapayrittäjä on innostunut ja sitoutunut työhönsä.
- Elämäntapayrittäjä tekee ajasta ja paikasta vapaata työtä.
Perheen ja elämäntapayrittäjyyden yhdistäminen
Koska elämäntapayrittäjä ei yleensä koe työtään työksi, saattaa työ myös häiritä perhe-elämää, jos koko perhe ei hyväksy tätä elämäntyyliä. Toisaalta elämäntapayrittäjyys taas mahdollistaa aikataulujen rakentamisen lasten ehdoilla. Kukaan ei sanele monelta pitää olla jossain, vaan elämäntapayrittäjä rakentaa itse aikataulunsa.
Usein intohimo työtään kohtaan on kuitenkin niin suurta, että projektit laitetaan onnistumaan keinolla millä hyvänsä. Tässä auttaa tukiverkot ja meillä erityisesti äitini, joka auttaa lasten hoidossa tarvittaessa.
Lapset kasvavat elämäntapayrittäjyyteen
Meilläkin on käyty omat kipuilut siitä, että teen töitä sohvalla istuen lasten hyöriessä edessä. Miksi en mene työhuoneeseen on ollut keskustelun aiheena. Nykyisin sinne mielelläni menenkin, kun vaihdoimme työhuoneen ja lasten leikkihuoneen paikkoja. Yrittäjäperheen lapset kasvavat siihen, että töitä tehdään heidänkin läsnäollessa ja minusta se ei ole paha asia.
Minun työni mahdollistaa niin upeita juttuja koko perheelle, että lasten on hyvä ymmärtää se. Nämä kokemukset eivät tule tekemättä mitään, vaan vaatii äidin työpanosta myös niiltä reissuilta. Minulle ne reissut ovat usein työtä aamusta iltaan, työtä jota rakastan. Kun olemme matkoilla, minun on tehtävä sieltä Instagram-postauksia ja stooreja joskus reaaliajassa. Jos lapset käskevät laittaa kännykän pois selitän, että olemme päässeet tänne, koska äiti tekee tällä kännykällä näitä videoita ja kuvia.
Tämä työ mahdollistaa upeita elämyksiä koko perheelle, koska kirjoitan yleensä nimenomaan kokemuksista perheen näkökulmasta.
Työvälineet kulkee aina mukana
Jos ajattelen omaa työtäni somevaikuttajana ja sisällöntuottajana huomaan tulevani kiukkuiseksi jos en pääse luovuuden puuskassa kirjoittamaan asioita ulos. Se tarkoittaa äitiä, jolla on läppäri ja puhelin melkein aina mukana. Hyviä kirjoitusaikoja ovat siirtymiset autolla esimerkiksi Helsingistä saaristoon. Siinä ajassa saa usein tekstiluonnoksen kasaan tai hoidettua somepostauksia. Somevaikuttajana kuvaan koko ajan kaikkea ja siihen perhe on tottunut.
Elämäntapayrittäjä ei erottele työtä ja vapaata
Elämäntapayrittäjyys tuntuu tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta omaan elämäntilanteeseen sopivana työnteon muotona. Päivät ovat vaihtelevia ja teen työtä sopivissa väleissä perheen arjessa. Harvemmin tulee istuttua koneella yli kahta tuntia putkeen.
En erottele työtä ja vapaa-aikaa. Jos asiakas kysyy koska lomailen se hymyilyttää. Jos asiakkaalla on tarve sisällöntuotannolle se hoidetaan riippumatta ajankohdasta. Yrittäjänä sitä on kiitollinen kaikista toimeksiannoista, joista maksetaan asianmukainen korvaus. Rehellisesti sanottuna työnteko on minulle voimauttavaa hermolepoa lasten hoidon vastapainoksi.
Elämäntapayrittäjyys on mahdollista saaristossa
Elämäntapayrittäjyyteen istuu hyvin keksimäni Saaristosomettaja-palvelu. Koska rakastamme Turun saaristoa ja haluamme viettää siellä aikaa on luontevaa rakentaa sen yhteyteen myös palvelu. Mielenkiintoisia kuvioita on suunnitteilla alueen yrittäjien kanssa tähän teemaan liittyen.
Mitkä ovat sinun unelmahommia?
Satu sanoo
On aina hienoa kun joku saa tehdä työkseen sitä mitä rakastaa. Itsekin olen miettinyt oman rakkaan harrastukseni kehittämistä yritystoiminnaksi. Hieman olen katsellut jo tilitoimistoja ja muita käytännön juttuja, mutta yrityksen perustamiseen on vielä matkaa. Erilaiset somekanavat tuovat kyllä upeita uusia työmahdollisuuksia.