Vieraskirjoitus Daniela Salomaa, naisterveyden asiantuntija
Menopaussi eli vaihdevuodet on ajanjakso, jonka aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Sen seurauksena naissukuhormonien, estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotanto loppuu. Menopaussi on tapahtunut, jos kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden. Menopaussi eli viimeisten kuukautisten ajankohta on länsimaissa keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä.
Miten menopaussi oireilee?
Vaihdevuosiin liitettyjen fyysisten ja mielialaongelmien kirjo voi olla laaja, mutta kaikki eivät suinkaan kärsi niistä. On yksilöllistä, mitä vaivoja ilmenee, milloin ne alkavat ja kauan ne kestävät. On tärkeää, että naisilla on käytettävissä monipuolista ja ajankohtaista tietoa hormonien vaikutuksista sekä tarjolla olevien hormonikorvaushoitojen hyödyistä ja mahdollisista haitoista, jotta nainen voi tehdä itselle parhaiten sopivan ja toimivan ratkaisun.
Estrogeenin lasku
Yleisesti tunnettu syy vaihdevuosioireiden takana on estrogeenin lasku. Kun säännölliset kuukautiset loppuvat myös estrogeenin taso laskee pysyvästi. Kyseessä on luonnollinen muutos ja estrogeenin kuuluukin laskea kun nainen ohittaa hedelmällisen iän. Vaihdevuosien aikana elimistö jatkaa sopeutumista laskeneisiin hormonitasoihin. Sopeutumista voidaan edesauttaa terveillä elämäntavoilla, tukemalla aivojen uudelleenkalibrointia, stressinhallinnalla ja helpottamalla oireita.
Progesteroni eli keltarauhashormoni
Toisen tärkeän naishormonin progesteronin eli keltarauhashormonin matala taso on myös
monien esi- ja vaihdevuosioireiden takana, mutta siitä puhutaan huomattavasti vähemmän kuin estrogeenista. Progesteronin tasot ovat laskeneet pysyvästi jo ennen menopaussia, koska progesteronia muodostuu vain ovulaation yhteydessä. Progesteronilla on lukuisia tehtäviä elimistössä ja se on tärkeä naissukuhormoni.
Progesteroni mm. auttaa ehkäisemään kyhmyjen muodostumista rinnoissa, rintasyöpää ja kohdun limakalvon syöpää; toimii luonnollisena masennuslääkkeenä; rauhoittaa hermostoa ja parantaa unenlaatua; lisää seksuaalista halua; normalisoi veren sokeripitoisuutta; edistää rasvan käyttöä energiatuotannossa; tasapainottaa kilpirauhashormonin toimintaa sekä edesauttaa luunmuodostusta.
Naishormonit estrogeeni ja progesteroni ja niiden tasojen lasku vaikuttavat myös aivojen toimintaan. Aivot käyvät läpi suuren sopeutumisprosessin, joka alkaa perimenopaussissa eli 5-7 vuotta ennen menopaussia ja jatkuu sen jälkeen. Tämä aivojen uudelleenkalibrointi voi olla syynä myös kuumien aaltojen takana.
Vaihdevuosioireet – Kuinka kauan menopaussi kestää?
Vaihdevuosioireet voivat jatkua yhden tai useamman vuoden ajan. Naishormonien lasku vaikuttaa aivoihin ja kognitiivisiin toimintoihin, mielialaan ja muistiin. Moni nainen kokee myös nukkumiseen liittyviä ongelmia. Estrogeenin tason lasku ohentaa limakalvoja, mistä voi aiheutua pysyviä vaivoja kuten virtsatietulehduksia ja yhdyntäkipua. Estrogeenin ja testosteronin lasku heikentää libidoa ja orgasmiherkkyyttä.
Stressihallinta ja lisämunuaisten toiminta on tärkeää vaihdevuosissa siksi, että elimistö saisi käyttöönsä riittävästi lisämunuaisten tuottamaa DHEA:ta, joka toimii sukuhormoneiden esiasteena.
Monet vaihdevuosiin liitettävistä oireista liittyvät yleisterveyden tilaan sekä mahdollisesti kilpirauhasen toimintaan ja stressihormonitasoihin. Pelkästään estrogeenitasoihin keskittyminen ei tuo välttämättä ratkaisua vaan tilannetta tulee aina katsoa kokonaisvaltaisesti.
Menopaussi – Hormonikorvaushoidot
Lääketieteen ratkaisu vaihdevuosioireisiin on estrogeenikorvaushoito. Sitä suositellaan aloitettavaksi kun vuodot ovat harventuneet tai jääneet kokonaan pois ja vaihdevuosioireet heikentävät elämänlaatua. Jos päädytään hormonikorvaushoitoon, sen kestoksi suositellaan korkeintaan muutamia vuosia.
Mahdollisuuksien mukaan hoito kannattaa purkaa pois asteittain, jotta vaihdevuosioireiden palaamiselta vältytään. Vaihdevuosioireita saattaa kuitenkin ilmaantua hormonivalmisteiden käytön lopettamisen jälkeen – vaikka menopaussista on kymmeniä vuosia.
Hormonikorvaushoitojen aikana on erityisen tärkeää huolehtia maksan hyvästä toiminnasta ja estrogeenien poistumisesta. Hormonikorvaushoidon esteistä tärkeimmät ovat rintasyöpä, perinnöllinen alttius siihen sekä sairastettu laskimo- tai keuhkoveritulppa. Estrogeeni lisää rintasyöpäriskiä sekä laskimoveritulppien riskiä.
Nykyisin on saatavilla useita erilaisia valmistevaihtoehtoja ja annostelutapoja, joista tulee keskustella gynekologin tai lääkärin kanssa. Paikallishoitona on mahdollista saada helpotusta kuiviin limakalvoihin. Lisäksi tähän löytyy hormonittomia vaihtoehtoja. Myös libidoa voidaan tukea erilaisin keinoin. Libidoon vaikuttaa naishormonien lisäksi testosteroni.
Kaikki naiset eivät tarvitse välttämättä estrogeenilisää, koska estrogeenia muodostuu lisämunuaisissa, rasvakudoksissa ja paikallisesti soluissa. Tarve on yksilöllinen ja riippuu monesta tekijästä, mm. kehon rasvamäärästä, stressikuormituksesta ja elintavoista.
Monet saavat hyötyä fytoestrogeenistä (esim. soija, puna-apilauute tai muu luonnonmukainen lähde) sekä vaihdevuosioireita helpottavista rohdoista ja muista luonnonmukaisista keinoista, kuten ruokavaliosta, liikunnasta, akupunktiosta, homeopatiasta jne.
Terveellinen elämäntapa ja täydentävät hoidot eivät sulje pois hormonikorvaushoitoja.
Homeopatia voi olla erityisen hyödyksi silloin kun on vähentämässä tai lopettamassa hormonikorvaushoitoa ja kaipaa tukea elimistön ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen.
Bio-Identtiset hormonit
Suomessa on saatavilla hormonikorvaushoitoihin bio-identtistä estradiolia ja paikallishoitoihin lyhytvaikutteista estriolia. Sen sijaan suomalaislääkäreillä on harvoin tietoa
bio-identtisen progesteronin käytöstä hormonikorvaushoidoissa.
Vaikka estrogeenihoidoissa käytetäänkin Suomessa luonnollisia estrogeeneja, niitä täydennetään progestiineilla, eli synteettisillä keltarauhashormoneilla kohtusyövän riskin pienentämiseksi silloin kuin naisella on kohtu. Näissä valmisteissa kuten myös hormonikierukassa käytetty keltarauhashormoni ei ole samaa kuin kehon tuottama. Bio-identtisen progesteronin rakenne taas muistuttaa luonnollista keltarauhashormonia.
Luonnollisen kaltaisten hormonihoitojen puoltajat ovat sitä mieltä, että estrogeenikorvaushoitoa ei pidä koskaan käyttää ilman täydentävää bio-identtistä keltarauhashormonia eli progesteronia. Tätä ei Suomessa ole ollut tapana käyttää vaihdevuosihoidoissa.
Maailmalla monet naiset käyttävät bio-idenntistä progesteronia voiteen muodossa. Saksassa esimerkiksi apteekit valmistavat näitä voiteita ja asiakas voi saada ne reseptillä. Suomessa progesteronia sisältävät voiteet huolimatta progesteronin alkuperästä on luokiteltu lääkkeiksi ja niissä noudatetaan erityislupamenettelyä.
Hormonitasojen mittaaminen
Post-menopaussissa elimistö muodostaa edelleen jonkin verran estrogeenia lisämunuaisissa, rasvakudoksissa ja paikallisesti soluissa. Kudokset varastoivat estrogeenin, mutta se ei näy verestä otetuissa testeissä.
Tämän takia estradiolin veritestissä näkyvä tulos ei välttämättä näytä kaikkea elimistön käytössä olevaa estrogeenia. Naishormoneja virtsasta mittaavassa DUTCH testissä post-menopaussissa oleville naisille on omat naishormonien viitearvot. Vaikka nainen on post-menopaussissa, muodostuu estrogeeneja ja niiden metaboliitteja edelleen ja ne näkyvät DUTCH testissä, joka mittaa sukuhormonit ja niiden aineenvaihduntatuotteet.
Jos käyttää estrogeenilisää, on tärkeää tukea sen poistumista, mikä tapahtuu maksan kautta.
DUTCH testi antaa paljon tietoa estrogeenien tasoista, niiden aineenvaihdunnasta ja poistumisesta maksan kautta. Testitulosten avulla voi tukea yksilöllisesti hormonaalista tasapainoa.
DNA Estrogen geenitesti antaa tietoa liittyen yksilöllisiin estrogeenin aineenvaihdunatekijöihin ja mahdollisiin riskeihin.
Aivojen sopeutuminen ja kognitiiviset toiminnot vaihdevuosissa
Naishormonit estrogeeni ja progesteroni ja niiden tasojen lasku vaikuttavat myös aivokemiaan, kognitiivisiin toimintoihin ja mielialaan.
Aivot käyvät läpi suuren sopeutumisprosessin, joka alkaa perimenopaussissa (5-7 v ennen menopaussia) ja jatkuu menopaussin, eli viimeisten kuukautisten jälkeen.
Tämä aivojen uudelleenkalibrointi voi olla syynä monien vaihdevuosioireiden, kuten mielialamuutosten, unihäiriöiden, muistin heikkenemisen ja kuumien aaltojen takana.
Hedelmällisen iän aikana aivot tottuvat korkeisiin naishormonipitoisuuksiin. Aivot hyötyvät luonnollisen progesteronin neuroneita rauhoittavasta, stressiä tasapainottavasta, oppimista ja muistia tukevasta vaikutuksesta. Progesteronin lähes olematon taso ilmenee mm. nukkumisongelmina ja heikentyneenä stressinsietokykynä.
Estrogeeni on myös hyväksi aivoille, koska se vähentää tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, säätelee vuorokausirytmiä ja lisää serotoniinin tuotantoa. Estrogeeni tukee aivojen energiansaantia lisäämällä herkkyyttä insuliinille ja stimuloimalla aivosolujen mitokondrioita käyttämään glukoosia. Estrogeenitasojen lasku vaihdevuosissa voi vähentää aivojen energiansaantia ja kognitiivista toimintaa jopa neljänneksellä!
Tämä ”energiakriisi” on kuitenkin väliaikainen, sillä onnistunut aivojen uudelleenkalibrointi palauttaa aivojen normaalit energiatasot ja tukee niiden tervettä toimintaa vaihdevuosien jälkeisenä aikana.
Geenitesti näyttää alttiudet ja alueet, joilla voi olla kohonnutta riskiä eri sairauksiin
Geneettinen tutkimus on lisääntynyt valtavasti viime vuosina ja ymmärrys ihmisen geeniperimästä kehittyy jatkuvasti.
Geeniperimä vaikuttaa alttiuteen sairastua eri sairauksiin ja siihen, miten omat elintavat eli ravinto, liikunta, ympäristötekijät ja muut vaikuttavat terveyteen.
Geentestit ovat täsmätyökalu monien elintapasairauksien ennaltaehkäisyssä ja terveyden optimoinnissa. Ne voivat olla avuksi myös painonhallinnassa, urheilusuorituksissa ja hormonaalisessa tasapainossa.
Geenitutkimus mahdollistaa uudenlaisen aidosti yksilöllisen lähestymisen terveyteen. Geneettisen profiilin avulla voidaan hienosäätää eri osa-alueet: ruokavalio, ravintolisät, elämäntavat, liikunta ja ympäristö.
Nordic Lab Finlandin kautta tehdyt DNA Life geenitestit antavat arvokasta tietoa terveyden eri osa-alueilta. Ne keskittyvät mm. terveydenhallintaan, suorituskykyyn, yksilölliseen ravitsemukseen, mielen toimintaan ja estrogeenin biosynteesiin.
Voit tilata nämä geenitestit DNA Life pätevöitymiskoulutuksen käynneiltä terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattilaisilta. Selkeässä suomenkielisessä testiraportissa käydään läpi testatut geenit ja kuvataan niiden vaikutus tärkeisiin aineenvaihdunnan ja biokemian toimintoihin huomioiden kunkin geenin vaikutus. Geenitestien antaman tiedon pohjalta saat yksilölliset ruokavalio-, liikunta- ja elämäntapaohjeet.
Lisää näistä aiheista ja keinoista ennaltaehkäista ja helpottaa vaihdevuosioireita
kattavassa Naisen uusi kevät -verkkovalmennuksessa
Tutustu Daniela Salomaahan tästä.
DANIELA SALOMAA on ravintoneuvoja ja diplomihomeopaatti, joka on perehtynyt naisten hormonaalisen tasapainon ja terveyden tukemiseen luonnollisin keinoin. Yksilöllisessä lähestymisessä hän yhdistää funktionaalisia testejä, ravintoneuvontaa ja luontaistuoteasiantuntemustaan.
Danielan kautta on mahdollista tilata Nordic Labin edustamia testejä. Voit olla yhteydessä p. 040 7314011 tai daniela@danielasalomaa.com ja tiedustella tarkemmin vaihtoehdoista, testien hinnoista ja käytännöstä.
Voit tutustua Danielan tarjoamiin palveluihin tästä.
Lue myös Äänimaljarentoutus rauhoittaa hermostoa