Sokerirasituskoe on nyt onneksi takana. En tiedä mikä näistä kolmesta on sokerirasituksessa ärsyttävintä. 15h paasto raskaana, monta verikoetta vai tuon kamalan sokerilitkun juominen 5 minuutin aikana. Kyllä tämä viimeinen vie voiton. Ihan kamalaa ja olo ei ole kehuttava sen jälkeen.
Sokerirasituskoe saattaa aiheuttaa huonoa oloa
Kuulemma moni joutuu keskeyttämään testin, koska tulee niin huonovointiseksi. Minä en tasan keskeytä, koska se tarkoittaa, että joutuisin juomaan uudestaan tuon litkun. Nyt istun kaksi tuntia tuon litkun voimin ja tunnin välein otetaan verikoe. Teen sen vaikka väkisin. Näin kirjoitin viime viikolla sokerirasituskokeessa.
Mitä sokerirasituskokeessa tutkitaan?
Heikentynyt sokerinsieto tarkoittaa sokeriaineenvaihdunnan häiriötä, jossa elimistön kyky käsitellä ruoan mukana tulevaa glukoosimäärää on heikentynyt, mutta paastotilassa sokeri pystyy normaalin rajoissa. Vaikka paastotilassa veren glukoosi on normaali, ruoasta tuleva hiilihydraattilasti on elimistölle liikaa ja verensokeri nousee liian korkealle. Tätä voidaan tutkia glukoosikokeella.(Lähde: Terveyskirjasto)
Sokerirasituskoe viitearvot
Tulosten tulkinta laskimonäytteistä (ihopistos/sormenpäänäytteissä on hieman erilaiset raja-arvot)
- Normaali glukoosin paastoarvo (alle 6.1 mmol/l) ja kahden tunnin arvo alle 7.8 mmol/l
- Suurentunut paastoglukoosiarvo: paastoarvo 6.1–6.9 mmol/l
- Heikentynyt glukoosinsieto: kahden tunnin arvo 7.8–11.0 mmol/l
- Diabetes: kahden tunnin arvo 11.1 mmol/l tai enemmän
Lähde: Terveyskirjasto
Raskausdiabetes uusii herkästi
Minullahan oli viime raskaudessa raskausdiabetes, joka tuli ihan puun takaa. Kaksi arvoa oli sokerirasituskokeessa himpun verran yli rajan. Pari viikkoa toteutin raskausdiabeetikon ruokavaliota ja vauvan kasvukäyrä alkoi laahaamaan. Palasin normaaliin ruokavaliooni herkkuineen, eikä mittauksissa arvot ylittyneet kertaakaan.
Vauva oli pikkuruinen 2500g syntyessään 3 viikkoa ennenaikaisena. Mitään muutakaan normaalisti raskausdiabetekseen kuuluvaa ongelmaa ei ollut. Omasta mielestäni minulla ei sitä edes ollut.
Raskausdiabeteksen riskitekijät
- Äidin ylipaino (BMI > 25) ennen raskautta
- Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS
- Ikä yli 40 vuotta
- Aiemmin syntynyt suuri lapsi (> 4 500 g)
- Aiemmassa raskaudessa todettu raskausdiabetes.
- Raskauden aikana ilmaantuvia riskitekijöitä ovat sokerin esiintyminen aamuvirtsassa ja epäily suurikokoisesta sikiöstä.
Omalta osaltani ainoastaan 40-vuoden ikä täyttyy ja aiempi diagnoosi. BMI on minulla 19 eli lähellä alipainoa. Siksi tämä diagnoosi oli mystinen. Luin, että joskus diagnoosi tulee myös normaalipainoisille ja siitä sanotaan näin.
”On tärkeää diagnosoida raskausdiabeteksen harvinaisemmat tyypit (5–10 %), joissa äiti on yleensä normaalipainoinen. Näihin kuuluu LADA (latent autoimmune diabetes in adults), autoimmuuni-pohjainen raskausdiabetes. Diagnoosi vahvistuu GAD-vasta-ainetestillä. Toinen harvinaisempi muoto on MODY (maturity onset diabetes in the young), joka on perinnöllinen. Diagnoosi vahvistuu MODY:n geenitestillä.”
Sokerirasituskoe – Sain normaalit tulokset
Raskausdiabetes uusiutuu kolmannekselle seuraavassa raskaudessa. Sain äsken sokerirasituksen tulokset ja ne olivat normaalit. Mahtavaa! Tässä raskaudessa ei ole raskausdiabetestä. Kuulemma koe uusitaan keskiraskaudessa ja siitä en ole kovin innoissani.
Minkälaisia kokemuksia sinulla on sokerirasituskokeesta ja mahdollisesta raskausdiabeteksestä? Vaikuttiko se lapsen tai sinun terveyteen?
Lue myös Omega-3 raskaus, imetys ja lapsen kehitys
Lue lisää raskausdiabeteksestä
Raskausdiabeteksen lääkehoito
Suomen Kuvalehden artikkeli rasvoista ja niiden vaikutuksesta mm. diabetekseen
fiina sanoo
Mulla ei esikoisen kohdalla täyttyneet mitkään noista kriteereistä. Sokeria oli n. joka toisella kertaa neuvolan virtsanäytteessä. Olin 21 v., bmi 21 ja painoa tuli raskauden aikana 8 kg. Rasitus oli normaali ja terkkari ymmällään.
Kolmas lapsi olikin 4,6 kg, joten jos vielä lapsen saan niin tilanne saattaa olla toinen, ikääkin 31.
Rasitus oli kyllä epämukava koe, mutten kuitenkaan ikinä tullut huonovointiseksi.
sapattinakki sanoo
Moni mieltää, että raskausdiabetes on vain ylipainoisten sairaus, mutta kysehän on haiman kyvystä tuottaa insuliinia ja insuliinin tehosta, eli insuliiniresistenssistä. Jopa puolet raskausdiebeteikoista on kuitenkin ihan normaalipainoisia. Normaalisti verensokerin noustessa haima alkaa tuottaa insuliinia ja insuliini saa verensokerin laskemaan siten ettei verensokeri nouse liian korkeaksi. Korkea verensokeri aiheuttaakin sitten jo monenmoista ongelmaa, silmissä, munuaisissa, hermostossa.. Raskausdiabetekselle on asetettu omat raja-arvonsa, ja niiden ylittyessä todetaan raskausdiabetes, oli sille altistavia tekijöitä tai ei. Raja-arvon ylittyminen kertoo joko haiman heikentyneestä kyvystä tuottaa insuliinia vasteena verensokerin nousuun, tai insuliinitehon heikkenemisestä eli insuliiniresistenssistä.
Raskaushan itsessään sotkee myös naisen sokeriaineenvaihduntaa. Mutta omilla elintavoilla on on suuri vaikutus, mikä voi selittää miksi ensimmäisessä raskaudessa oli raskausdiabetes ja toisessa ei.
Tärkeintähän on verensokereiden seuranta, sillä korkeanverensokerin aikaan sokeri menee kyllä istukasta sikiöön, mutta äidin insuliini ei. Eli sikiökin kärsii korkeasta verensokerista ja sen haima joutuu jo raskausaikana koetuksille. Yleisin seuraus on että lapsi kasvaa normaalia suuremmaksi, ja osa ylimääräisestä energiasta on jo lapsella varastoitunut rasvaksi vatsan ympärille. Äidin kohdalla raskausdiabeteshan altistaa kakkostyypin diabetekselle, joten omiin elintapoihin kannattaa raskaudenkin jälkeen kiinnittää huomiota.
Kakkostyypin diabeteskin mielletään elintapasairaudeksi ja siten vain ylipainoisten ongelmaksi. Mutta tämänpäivän ravitsemus sisältää niin paljon enemmän sokeria kuin ennen (50-100v sitten) kaikessa muodossaan, hiilihydraattina tai piilosokerina jo valmisruuissa että vaikka harrastaisikin paljon liikuntaa ja pysyisi normaalipainoisena, niin haima voi silti joutua tekemään kovasti töitä normaalin verensokerin ylläpitoon. Nykyään puhutaan myös laihoista läskeistä, jolloin rasvaprosentti voi olla koholla vaikka painoindeksi olisi normaali.