LIB – Ladies In Business verkoston tapaamisessa vauvan kanssa. |
Tiedän, että lukijoideni joukossa on paljon yrittäjiä, joten laitan tämän Suomen Yrittäjien blogiin kirjoittamani jutun myös tänne omaan blogiin.
Olen tässä selvitellyt mikä olisi järkevää tulevan äitiysloman ja hoitovapaan aikana YEL-maksujen osalta. Olen törmännyt monessa paikassa keskusteluihin, joissa yrittäjä-äidit ovat kertoneet lopettavansa YEL-vakuutuksen maksamisen perhavapaiden ajaksi. Tiedätkö, että saatat joutua tilanteeseen, jossa palattuasi töihin ja joutuessasi työkyvyttömäksi tiput minimipäivärahalle?
Kuulun Työeläkeyhtiö Elon neuvottelukuntaan ja ystävällinen asiakaspalvelija tarkisti asiaa Kelalta puolestani sen jälkeen, kun en ole saanut kelalta yksiselitteistä vastausta asiaan.
Yrittäjän perhevapaasta sanotaan seuraavaa:
Jos et työskentele perhevapaan aikana, YEL-vakuutuksesi voidaan päättää. Tällöin sinun tulee hakea uutta vakuutusta palatessasi työhön. Jos työskentelet perhevapaan aikana, YEL-vakuutusta ei päätetä. YEL-työtulosi tarkastaminen työpanostasi vastaavaksi voi olla kuitenkin paikallaan.
Tämä ohje voi ajaa sinut tilanteeseen, joka on melkoisen ikävä yllätys. Ajatellaanpa, että katkaiset YEL-vakuutuksen kahdeksi vuodeksi 2015-2016, jolloin olet perhevapaalla. Kun palaat töihin ja satut sairastumaan esimerkiksi vuonna 2017 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana tiput minimipäivärahalle. Tämä johtuu siitä, ettei sinulla ole ollut voimassaolevaa YEL-vakuutusta vuonna 2015 ja sairauspäivärahasi perustuu sen vuoden verotukseen. Jos olet ottanut uuden YEL-vakuutuksen aloitettuasi työt vuoden 2017 alussa saat 1.7 alkaen sairauspäivärahaa YEL-työtulon mukaan, mikäli se on 20% enemmän, kuin vuonna 2015 vahvistetun verotuksen työtulo. Sinulla on näinollen kuuden kuukauden riskiaika, jolloin ei kannata sairastua. Tätä tilannetta en ole huomannut missään esitettävän virallisesti, vaan tajusin sen itse ja aloin selvittämään asiaa.
Ristiriitaiseksi asian tekee se, että YEL-vakuutus pitäisi perustua oikeaan työpanokseen. Työnantajayrittäjän osalta tilanne on häilyvä, koska firma yleensä pyörii yrittäjän ollessa paperilla perhevapailla, mutta vastuun hän joutuu aina kantamaan yrityksestään. Harva työnantajayrittäjä pystyy sulkemaan silmänsä yrityksen toiminnalle pariksi vuodeksi. Sen sijaan olen kuullut monen palvelualan yksinyrittäjän oikeasti olevan perhevapailla, jolloin yrityksellä ei ole liikevaihtoa, eikä tarvitse huolehtia hallinnostakaan. Faktahan on se, että yrittäjän perhevapaat vaikuttavat lähes aina myös pienen työnantajayrityksen liikevaihtoon, jos myynti on perustunut paljolti yrittäjän työpanokseen. Yrittäjä maksaa edelleen pienentyneestä liikevaihdosta isot kulut, lukuunottamatta omaa palkkaansa. Suomen etu toki on, että yritykset pyörivät yrittäjien perhevapaidenkin aikana edes tyydyttävästi.Tämä on taas yksi asia, joka kertoo yrittäjän sosiaaliturvan haastavuudesta. Pitäisi olla yksiselitteiset ohjeet eri skenaarioille. Lopputulemana totean, että turvallisinta lienee pitää YEL-vakuutus voimassa perhavapaiden aikana jos se vain on taloudellisesti mahdollista.