Media on taas herkutellut hallitusohjelman leikkauksilla ja pelotellut monet lasten vanhemmat ja saanut someen kitkeriä kommentteja. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan puolipäiväiseksi jos toinen vanhempi hoitaa pienempää lasta kotona tai on työtön. Ensimmäinen ajatukseni oli, että mitä puolipäiväinen tarkoittaa nimenomaan yrittäjän näkökulmasta.
Moni työnantajayrittäjä ei voi ummistaa silmiään yrityksensä asioilta, vaikka ei sieltä palkkaa nostaisikaan perhevapaiden aikana. Vaikka paperilla olet perhevapailla, henkisesti ja käytännössä et sitä ole 100%. Mahdollisuus hoitaa työasioita edes jollain tasolla pienen vauvan kanssa on useimmiten aika hyvä. Mutta pienen vauvan ja leikki-ikäisen kanssa se ei käytännössä onnistu.
Päiväkodin rutiineihin tottuneen leikki-ikäisen kohdalta olisi ikävää riistää häneltä oikeus olla tuttujen kavereiden kanssa oppimassa ryhmässä uutta. Päiväkodin rutiinien osalta esimerkiksi 4h hoitoaikaa päivässä olisi ongelmallinen. Subjektiivista päivähoito-oikeutta on tarkoitus rajata 25h/vk ja sen kanssa pitää jokaisen kotiäidin tai isän tai työttömän pystyä elämään jos yrittäjäkin pystyy. Se on 6h/pv 4 kertaa viikossa esim. Klo 10-16. Aivan täydellinen päiväkotirutiinienkin osalta. Lapsi ehtii ulkoilla kahdesti, nukkua päikkärit, leikkiä, syödä lounaan ja välipalan.
Mitä porukka siis vaahtoaa? Oko tämä todellakin raju rajaus, kuten Iltasanomat julistaa? Itsekin huolestuin ensin turhaan, kun todellista tuntimäärää ei media jutuissaan kertonut. Alle 3-vuotiaiden ryhmäkokoja ei myöskään olla kasvattamassa. Ottakaa siis happea, kyllä me tää kestetään 🙂
The L for Love sanoo
MINÄ olen vouhkannut asiasta myös! Että menevätkin leikkaamaan! Mutta nyt kun esittelet tuntimäärän, niin okei… Ymmärrän. Ei se nyt ole ihan niin paha. Toisaalta olen edelleen sitä mieltä, että ihan väärästä päästä leikataan. Varhaiskasvatukseen ja opetukseen ei pitäisi koskea pitkällä tikullakaan. Mutta ajattelen niin, että ei nämä huononnukset voi ikuisesti jatkua…Kaipa me kestetään parempiin päiviin saakka 🙂
Heidi Ekholm-Talas sanoo
Pienet leikkaukset voivat tuntua turhilta, mutta kokonaisuutena sitten toivottavasti saadaan maan talous taas paremmalle tolalle. Pienistä puroista kasvaa iso virta. Onhan se säälittävää, jos Suomi on kohta Kreikan tasoa ja olemme ainoita euromaita, jotka ovat edelleen taantumassa. Julkiset palvelut ovat kuitenkin edelleen aika hyvää tasoa, kuten Kati Kanadasta tuolla alla kertoo esimerkkinä.
miima89/ MammaMiia-blogi sanoo
Tuo on todellakin paras säästökohde, kun jostain on kuitenkin pakko säästää! Ei todellakaan kaada kenenkään elämää, että muutama tunti lähtee pois hoidosta.
Taru | Mutsi hoitaa sanoo
Lillukanvarsia tuloksessa, joka kokonaisuudessaan on ihan surkea ja leikkaa niiltä, joilla ei ole ennenkään ollut mistä leikata.
Heidi Ekholm-Talas sanoo
Pienistä puroista kasvaa iso virta. Mielummin enemmän pieniä leikkauksia, kun vähemmän isoja. Mielestäni jokainen työtön ja kotona lastaan hoitava pärjää, vaikka vanhempi lapsi on 4 tuntia vähemmän päiväkodissa. 25 tuntia viikossa on oikeasti enemmän, kuin puolipäivää verrattuna vaikkapa normaaliin työaikaan. Onneksi yrittämiselle ja työpaikkojen luomiselle hallitusohjelmasta löytyy toivon pilkettä. Hallitusohjelma on moninverroin parempi, kuin viimeksi. Silloin se oli suorastaan masentava, johtuen kuuden puolueen mukanaolosta.
Kati Siponen sanoo
Mielestäni osittainen päivähoito on oikein jos toinen on oikeasti kotona / ja työtön. Kannatan ehdottomasti kuitenkin puolipäivähoidon käyttämistä ennemmin kuin täyttä kotona olemista koska hoidossa oppii ennen kaikkea sosiaalisia taitoja. Kuitenkin vanhempienkin pitäisi ajatella sitä etua että saa olla lapsen kanssa kotona, kun tuntuu että nykyisin se on "pakko" olla oman lapsensa kanssa. Harmittavaa kyllä. Yrittäjä kotona asetelma on tietysti eri asia, mutta jos on ihan työttömänä tekemättä mitään koko päivän niin mielestäni silloin pitäisi haluta olla osana lapsien elämää vaikka työttömyys muuten epämukava asia onkin..
Ja ennen kaikkea nykyisin Kanadassa asuvana voin sanoa että Suomen hoitojärjestelmä on niin hyvä että pitäisi muistaa kuinka hyvin siellä asiat on. Täällä esimerkiksi lapsen täysi hoitomaksu on 800-1200 dollaria kuussa ja puolipäivä hoito 450-550 dollaria. Silläpä olen kotiäitinä joka on yleistä täällä koska töissä käynti maksaisi hoitomaksuissa niin paljon ettei se ole enään kannattavaa. Ystäväni neljän lapsen perheen hoitomaksut olisivat olleet 2400 dollaria kuussa. Voitte varmaan kuvitella kannattaako lähteä kampaajana töihin ennen kuin lapset ovat kouluikäisiä. Kuuden ikäisenä he alottavat ekalla luokalla täydet 9-15.30 koulupäivät joka on ilmaista, mutta joka päivä pitää tehdä eväät kouluun ja tämän lisäksi maksaa after school care koska virastoajat ovat 9-17 jolloin itse olet vasta iltaisin noin kuudelta kotona. Kävin keväällä Suomessa 2 kuukauden työjakson jossa vein lapsen hoitoon 7-17, siellä hän sai aamupalan, lounaan, välipalan ja uskomattoman hyvän hoidon hintaan 250€.. Ennen Suomessa asuessani se oli kallista, nyt se tuntui ilmaiselta…
Heidi Ekholm-Talas sanoo
Sitä harva täällä Suomessa ymmärtäää, kuinka hyvin asiat oikeasti ovat. Kiitos, kun jaoit tämän tarinan Kanadasta 🙂
Tarja sanoo
Mistä sait tämän tiedon ettei ryhmäkokoja kasvateta? Itse olin hallitusohjelmasta (tai sen liitteistä) lukevinani, että yhden aikuisen vastuulla tulee olemaan kahdeksan lasta seitsemän sijaan. Tosin en tiedä käytännön toteutusta, varhaiskasvatuslain kauttahan se luultavasti tulee. Mutta tämä ryhmäkokojen kasvattaminen sekä tarhassa että koulussa kuulostaa kyllä aika kehnolta päätökseltä. Varsinkin kun on tutkimustietoa ettei isot ryhmäkoot paranna oppimista. Mielestäni toiminnasta tulee tätä kautta tehottomampaa…
Heidi Ekholm-Talas sanoo
Pahoittelut vastauksen viipymisestä. Viestistäsi ei tullut meili-ilmoitusta, joten huomasin tämän vasta nyt. Asiahan on ollut esillä mediassa, jossa on kerrottu näistä muutoksista tai kaavailluista muutoksista. Lähde on siis ihan viralliset tiedotteet ja media.
Kirsi / Raitoja sanoo
En ymmärrä tätä hirveää vouhotusta tuosta tunimäärän supistamisesta, kun toinen on vanhemmista on kotona. Eri asia sitten, jos oikeus oltaisiin kokonaan poistamassa. Meillä esikoinen oli hoidossa kolmena päivänä viikossa, kun tytöt syntyi. En halunnut pitää enemmän ja olisin varmaan ottanut kokonaankin pois hoidosta, mutta en halunnut menettää huippu perhepäivähoitaja paikkaa. Mielestäni tämä on ihan hyvä säästökohde. Pienistä puroista syntyy iso virta.
Tarja sanoo
Kerrotko vielä lähteesi tuohon ettei kolmivuotiaiden ryhmäkokoja kasvateta? Onko niin, että aika moni on ymmärtänyt tuon hallitusohjelman väärin, mutta sinä bongasit sieltä jotain poikkeavaa? 😉
Heidi Ekholm-Talas sanoo
Vielä jatkoa edelliseen. Niissä tiedotteissa on puhuttu mielestäni yli kolmevuotiaiden ryhmäkokojen kasvattamisesta eli alle kolmevuotiaiden kokoja ei kasvatettaisi jos oikein niitä olen tulkinnut.